My lidé máme neomezenou moc

Nedávno jsem při snídani sledoval našeho psa. Je strašně akční a kdykoliv je vpuštěn do domu snaží se nenápadně přiblížit k misce s jídlem pro kočky. I když si myslí, že je úžasně neviditelný, ne vždy je tomu tak. 

Dost často je nachytán a okřiknut. V tuto chvíli jsem si uvědomil, že člověk jako živočišný druh má na světě velikou moc, aby si se životama ostatních zvířat mohl prakticky dělat, co chtěl. Ten pes měl hlad a chtěl se najíst a následně nechtěl ven, ale nemohl s tím nic udělat. Byl to pro mě důkaz, že jeho život je závislý na našich rozhodnutí a on si prakticky nemůže dělat to, co by chtěl. 

V tu ránu se moje myšlenka rozrostla ne jenom na našeho psa, ale na všechny zvířata a všechny možnosti člověka. Když to shrnu jednou větou, tak jediné místo na světě, které je ochráněné před člověkem, je oceán. Všechno ostatní je dosažitelné. Všechny osudy zvířat jsou závislé na rozhodnutí náhodného jedince, který se například rozhodne zvíře zabít. Nikam se před náma neschovají a jsou vystaveny našemu teroru. 

Nyní tu vládne určitá totalita a my jsme ti, co tu rozhodují. Co my řeknem, tak je a zvířata s tím nic nenadělaj. Nakonec jsem se svoji myšlenkou skončil někde u toho, že člověk má neomezenou moc zde na světě jako druh. Dokáže se dostat kamkoliv, pokořit cokoliv, vyrobit cokoliv. 

Nejsem blázen abych tímhle bojoval za práva zvířat. Nebojuju za nic. Jen jsem chtěl upozornit na tohle a občas si uvědomili, že my rozhodujeme o jiných životech. 

Chtěl bych podotknout, že nejsem členem žádné organizaci jako je například Greenpeace. 

Autor: Kamil Kolář | úterý 26.11.2013 21:30 | karma článku: 10,98 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Kamil Kolář

Doznívá prezidentský souboj

31.7.2013 v 11:20 | Karma: 8,83

Kamil Kolář

IndieRock není indický rock

28.7.2013 v 19:30 | Karma: 8,93

Kamil Kolář

Nestyďme se za Česko

2.5.2013 v 22:10 | Karma: 16,91