IndieRock není indický rock

Celých 30 let čekal indie rock než se dostal do podvědomí širší veřejnosti. Dneska se dostává na přední příčky hitparád, ale stále ovšem lidé neví, co je to právě indie rock.

Tento hudební styl vznikl, kde jinde než v USA, už v 80.letech. Z počátku, jako každý nový hudební styl, nebyl vůbec populární a dlouho se držel v tzv. undergroundových kruzích. Díky tomu je často spojován právě s undergroundovou scénou. Vznik tohoto stylu vznikl z důvodu se co nejvíce oddálit komercializaci. Právě proto si indierockové kapely všechny své produkty produkují sami, aby se mohli svobodně rozhodovat sami. Nechtějí se podepisovat velikým hudebním společnostem.

Indie rock se nedá rozeznat úplně zvukově. Jako že si pustíte skladbu a ihned řeknete :,,To je jasný indie". Tak to skutečně není. Indie rock se charakterizuje svým postojem samostatnosti. Většina kapel si hraje opravdu pro svoji zábavu a ne kvůli tomu, aby z muziky vytěžili miliony korun. 

Mezi české zástupce indie scény je kapela Sunshine. Kapela, která svůj začátek kariéry nastartovala v zámoří, kde se v určitých kruzích stali známý a postupem času se vrátili zpět do ČR jako úplně neznámá kapela. 

Ukázky indie rocku:

1.Imagine Dragons

Imagine Dragons je bezpochyby kapela, která je momentálně nejznámější indie rockovou kapelou. Svým debutovým albem Night Visions se ukázali světu, že jsou opravdu dobří. Potvrzují to jejich dva hity Radioactive (57 miliónu zhlédnutí -YouTube) a It's Time (36 miliónu zhlédnutí). Začali u Interscope Records - studio pro nezávislé kapely. 

Skupina je jasným příkladem, jak se dobrou muzikou vyškrábat na vrchol bez pomoci velkých společností. Nechtít být komerční neznamená nebýt úspěšný a populární. To ovšem opět neznamená, že nemůžete být pozdějí komerční, ať chcete nebo ne. 

2.Charlie Straight

V posledním roce se na vrchol české scény vyškrábala česká kapela Charlie Straight, která dominuje většině letních festivalů. Nikdo pořádně neví odkud se objevili. Začalo to nenápadně, kdy se objevili v Show Jana Krause jako úplně neznámá kapela. Poté natočením pár videoklipů se 

dostali na obrazovky televize Óčko a upoutali lidi svoji klidnou a znějící muzikou. Je to něco, co tu ještě nikdy nebylo. Je to jiný styl. Chlapci navíc zpívají anglicky a zkouší se prosadit i v zahraničí. 

 

  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamil Kolář | neděle 28.7.2013 19:30 | karma článku: 8,93 | přečteno: 848x
  • Další články autora

Kamil Kolář

My lidé máme neomezenou moc

26.11.2013 v 21:30 | Karma: 10,98

Kamil Kolář

Doznívá prezidentský souboj

31.7.2013 v 11:20 | Karma: 8,83

Kamil Kolář

Nestyďme se za Česko

2.5.2013 v 22:10 | Karma: 16,91