Má deset prstíků?

Říká se, že každá maminka po porodu jako první počítá svému miminku prstíky. Zajímá se, zda jich je všech deset, respektive, zda je její miminko fyzicky v pořádku.

mimi po poroduLucie Kamešová

Mé maličké je teď 16 měsíců. Nedávno mě napadlo, že já jsem vlastně po porodu tuto "automatickou" činnost neprovedla. Pamatuji si svůj porod velmi dobře. Rozhodně k tomu přispělo také to, že jsem nedostala žádné léky. Když mi moji maličkou dali do náruče, napadlo mě, tak už je to konečně za mnou. A tohle malé ošklivé stvořeníčko je moje holčička. A je nádherná.

Měla jsem ji pak u sebe po krátké pauze na omytí, zvážení a prohlédnutí, ještě asi hodinu nebo dvě. Než mě odvezli na pokoj a ji k ostatním miminkům. Za celou tu dobu jsem s malou dělala ledacos. Jen jednu jedinou věc ne. Ani jednou jsem jí nespočítala prstíky. Nerozbalovala jsem ji abych si ověřila že je celá v pořádku...

Když tak nad tím přemýšlím, nemyslím, že je to něco automatického. Spíše se tak projevuje stav mysli rodičky. Mnoho žen je z nastávajícího mateřství a porodu vyděšených, neklidných a znepokojených. Jak to zvládnou, budou mít zdravé miminko? A co když nebude zdravé. Některé budoucí matky se dozví špatnou zprávu o svém miminku ještě během těhotenství a pak stojí před zásadním rozhodnutím - nechat a nebo si nenechat své nenarozené a potenciálně postižené dítě. Potenciálně píšu proto, že nic v našem životě není jisté (kromě smrti - jak by řekl můj táta).

A pak nadejde den D, a s menšími či s většími potížemi se narodí miminko. A všechny jejich strachy se promítnou právě do "počítání" prstíků. Možná by všem maminkám prospělo soustředit se na miminko, ať už má být malé nebo velké, tmavé nebo světlé. Ať už bude zdravé nebo nemocné, ať má mít deset, devět nebo jedenáct prstů. Je to přeci "mé dítě" láska, opravdová láska, kterou ta mateřská bezesporu je, musí být bezpodmínečná.

Milé nastávající maminky, představujte si své dítě jako krásné, zdravé a chytré. Svůj porod rychlý, snadný a bez komplikací. To je to nejlepší co pro sebe a své dítě můžete udělat. A soustřeďte se na svou lásku bez ohledu na to, jaká skutečnost nakonec bude. Maminky, nepočítejte svým dětem prstíky. Vždyť na tom vůbec nezáleží.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Kamešová | sobota 1.3.2008 16:20 | karma článku: 14,04 | přečteno: 1972x
  • Další články autora

Lucie Kamešová

Jak se žije v Palestině - Úvod

21.7.2009 v 18:00 | Karma: 13,45