Za co by měl politik dostávat plat? Za rušení zákonů

Asi většina národa nemá politiky v oblibě. S rostoucí úrovní od komunální až po parlament se neobliba úměrně zvyšuje. A tak politici ve svém zájmu dělají přesný opak než by měli. Snaží se dokázat svoji nepostradatelnost. Tvoří.

Co není zákonem zakázáno, to je povoleno. Tak zní jednoduchá mantra právního státu. A jelikož život lidský je pln různých činností, tak by toho bylo povoleno mnoho. A co by tak politická garnitura - nejen naše - měla mít jako náplň práce, nebýt tvorby zákonů? Kontakt s občany není tak pohodlný jako usednout do sněmovních lavic. Bufet je blízko, ceny lidové. Také bývá ve sněmovně docela sranda a když už má někdo osezený zadek, může jít domů.

Dva příklady pro názornost. 

Daně - kolik občanů zajímá hrubá mzda nebo rozdíl mezi daněmi a sociálním či zdravotním pojištěním? Pro každého zaměstnance / podobné to je u OSVČ / zajímá čistá částka na výplatní pásce. Tak jestli je odpočet na poplatníka a na druhé straně progresivní daň, k tomu sociální a zdravotní "pojištění" je přece jedno. Stačilo by třeba říci, do 100 tisíc příjmu bude daň 10% a do 200 tisíc 13% atd. Bez ohledu jak to nazveme. Odpadlo by mnoho úředníků na přerozdělovacích úřadech. 

Doprava - přibývá dopravních předpisů. Bodový systém se mění, množí se zákazy co se může, lépe řečeno co dalšího se nesmí. Zde to politici dotahují téměř k dokonalosti. Řidič je totiž postihován nikoli za to co způsobil, ale za to co by způsobit mohl. Zákážeme v autě řídt nepřipoutaný, bez světel, kouřit, jíst a pít, telefonovat, bavit se, být unavený, smutný, pod vlivem alkoholu, mladý nebo naopak starý. Jezdit rychle, pomalu, uprostřed nebo moc na kraji. Jako v Šípkové Růžence. Pokud někdo provede zločin nožem, zakážeme nože. Následně sekery, oheň v krbu atd. Důkaz, že se to může stát, máme hned za hranicemi, v Německu. V rámci boje s dieslovými auty postupně začínají zákazy vjezdu do některých částí měst. Jak takové nařízení sníží emise? Nijak. Naopak zvýší. Pro názornost. Potřebuji se dostat z Prahy do Brna, ale v blízkosti D1 žijí obyvatelé, kteří mají nárok dýchat vzduch bez emisí z nafťáku. Tak udělám zákaz na D1. Přestanou řidiči jezdit mezi Brnem a Prahou za prací apod? Nikoli. Pojedou přes Hradec Králové a Olomouc. Utratí více peněz a stráví více času v autě. Vypustí mnohem více emisí, ale u "jiných" obyvatel. 

Myslím, že jsem našel jednoduché řešení na problémy světa. Zákonem zakázat být nemocný, stárnout a umírat. Hned máme ráj na zemi. Nebo nechat lidem jejich svobodu. Politici mohou komunikovat s lidmi a ve chvílích, které budou trávit ve sněmovně, mohou hlasovat o tom, které zákony zredukují nebo zruší. A lidé je budou mít i více rádi. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kamas | neděle 3.6.2018 11:04 | karma článku: 21,49 | přečteno: 455x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09