Proč mám rád stará auta

Starými auty nemyslím kouřící nafťáky, ale krásná auta. Nemají moderní vymoženosti v podobě mnoha airbagů, kamer, miniaturních motorů a senzorů na vše. Mají duši. Mají zvuk a svoje kouzlo. Není to jen dopravní prostředek. 

Žiji ve 21. století a jsem rád za vymoženosti jako je internet nebo bezpečnější auta. Přesto si nemyslím, že svět je díky tomu lepší nebo dokonce krásnější. Samozřejmě hraje roli nostalgie nad tím, jak v mém dětství dokázal každý chlap opravit svoje auto, jelikož to umožňovala jednoduchá konstrukce motoru ve srovnání s dnešními auty. Dnešní doba přináší vymoženosti v podobě diagnostiky, když přijedete do servisu, vaše auto "napíchnou" a už se sype z počítače kde a co je chybné. Potom rychle objednají náhradní díl a vymění ho za ten nefunkční. Zkrátka ráj na zemi. Přesto rád vzpomínám na umouněné montérky mého otce a strýce, kteří s nářadím typu "co dům dal", ale o to větším zápalem, se často do noci hrabali v motoru, aby po nějaké době vítězoslavně nastartovali nebo vyjeli s novým lakem. 

Společnost nás přesvědčuje o tom, jak je důležité mít novější auto, které lépe splňuje parametry EU. Je třeba mít vyhřívaná sedadla, zrcátka, volant a čelní sklo, parkovací kameru, asistent rozjezdu do kopce a jízdy v pruzích atd. V tu chvíli se automobilky chovají pragmaticky a jejich koncernové vozy se podobají skoro jako vejce vejci. Ve Škodovce najdete stejné prvky jako v Audi nebo VW. Nedávno proběhl éterem článek o logu Škoda na motoru, které po jeho odstranění skrývalo vtipné tajemství. Pod ním bylo ukryto logo VW. Ano, automobilky se chovají pragmaticky a je lepší jedno logo pouze překrýt jiným než dělat jiné díly. Ještě veselejší bylo zjištění, když na jednoho američana po odstranění koženého obalu klíče Aston Martin vykoukl plastový klíč s potiskem Volvo. 

Starší vozy - myšleno ne věkem a kouřícím výfukem, ale konstrukcí - mají svoje kouzlo. Slyšíte motor i za cenu vyšší spotřeby. Nemá tisíc asistentů a tak jízda prověří řidičovu pozornost a dovednosti. Ano, mají svoje kouzlo. Tak pokud není pro vás auto pouze dopravní prostředek, myslím, že mi rozumíte. Přesun z bodu A do bodu B může být i příjemný, za cenu menšího pohodlí a vyšších nákladů. 

Nedělní oběd také můžete jíst rukama z papírového tácku. Žádné náklady na porcelánové nádobí, příbory, následné mytí ... To jídlo bude chutnat stejně. Jen to bude méně radostné. Aspoň pro mě. 

Autor: Pavel Kamas | neděle 13.5.2018 12:35 | karma článku: 21,78 | přečteno: 546x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09