Prezidentská volba - vyvětrat a vrátit láhve

8 kandidátů na hrad, 4 s reálnou šancí na postup, dva ve finále a jeden vítěz. Myslím, že i dvě hodiny trvající debata dokáže ukázat, jací kandidáti ve skutečnosti jsou. Mám tedy svého favorita. I pro mě překvapivě.

Den před prvním kolem prezidentské volby proběhla debata kandidátů. Současný prezident se neúčastnil, zřejmě pochopil, že je zbytečné ventilovat svoje názory, když bude nahrazen. Kým tedy?

Čtveřice, která je podle mého názoru pod hranicí možného úspěchu. 

Petr Hannig - zřejmě si chce užít záři reflektorů a zavzpomínat na léta, kdy byl na vrcholu své kariéry díky pop music. Právo kandidovat mu nikdo nemůže odepřít, ale sám vystupoval stylem, nevím co mám dělat, ale dělá mi dobře být v médiích.

Jiří Hynek - nedokáži posoudit manažerské schopnosti, do doby kandidatury pro mě neznámá osobnost. Snažil se být aspoň v některých bodech výrazný, asi je třeba ukazovat ostré lokty v jeho oblasti podnikání. Podle mého názoru nevěří svému úspěchu, ale je to propagace strany, za kterou kandiduje.

Vratislav Kulhánek - podobně jako Jiří Hynek, má manažerskou zkušenost a stejně propaguje stranu za kterou kandiduje. V minulosti byl úspěšným manažerem, ale v debatě byl nevýrazným, neutkěly mi v hlavě žádné jeho postoje. 

Marek Hilšer - mladý lékař, zajisté slušný člověk. Na nejvyšší ústavní pozici nemá dostatek zkušeností ani silné finanční zázemí. Sympatické je, že se lidé jako Marek Hilšer snaží o vstup do politiky. 

 

Čtveřice, o které si myslím, že má šanci na postup do druhého kola. 

Pavel Fischer - bývalý velvyslanec, člověk s politickou zkušeností. Přesně jej definuje slovo Diplomat. Snaha o diplomatické vyjadřování, hlavně se nikoho moc nedotknout. Na prezidentskou funkci málo výrazný.

Michal Horáček - nelze mu upřít osobitý styl. Sympatické může být to, že si kampaň finacuje sám. Samozřejmě je to pro miliardáře snazší, maximální možná investice je 50 miliónů, než pro většinu kandidátů, kteří disponují řádově statisícovými částkami, které do vlastní kandidatury mohou vložit. Jeho umělecká činnost je příkladná, ovšem melodrama přenáší i do své kandidatury. Politická zkušenost nulová.

Jiří Drahoš - jistě je morální autoritou, bývalý šéf Akademie věd. Během své kariéry dokázal reprezentovat, nejsou známy žádné aféry kolem jeho osoby. Snaha o to být důrazný působí stejně nepřirozeně jako v případě předsedy ODS. Akademická půda je jeho pevnou půdou pod nohama. 

Mirek Topolánek - v době, kdy oznámil svou kandidaturu, váhal jsem, jestli se jedná o nepodařený žert nebo zda už ztratil poslední zbytky soudnosti. Nejlepší agentura na "pí ár", napadlo mě při pohledu na předvolební klipy kandidátů. Ale postupem času jsem nabyl dojmu, že opravdu dozrál na tuto funkci. Politický rozhled. Dokáže jasně vyjádřit svoje názory, věcně a pragmaticky reagoval na dotaz ohledně bombardování Kosova a že to nebyl přívětivý dotaz. Vyjádření, kdokoli přijde na hrad, měl by nejdříve vyvětrat a vrátit láhve, jsem nebral jako bonmot, ale schopnost vyjádřit názor stručně, srozumitelně, přesně a bez stylu hlavně se zalíbit všem.

Tak jsem zvědavý na sobotní 14. hodinu. Držím všem pěsti, ať je váš kandidát kterýkoli z osmi uvedených. 

Autor: Pavel Kamas | čtvrtek 11.1.2018 23:47 | karma článku: 23,98 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09