Moje setkání s Fake news

No nebylo to úplně fake news, ale něco podobného. Jakékoli zkreslování reality, úmyslné, je svým druhem falešná informace. A většinou se falešné zprávy vydávají s jediným cílem. Mít prospěch nebo naopak někoho poškodit. 

 

 

Mám rád internet. Je pro mě zdrojem mnoha informací i zábavy. Pamatuji si na svoje dětství, kdy jsem hledal informace v knihách a bylo často obtížné dopátrat se výsledku. Tak většinou člověk jen tak četl a z toho si dělal vlastní úsudek. 

S příchodem internetu se tok informací zrychlil, záběr rozšířil a já měl pocit, že je to médium, které narozdíl od knih nabízí daleko pravdivější obraz světa. Můj pohled byl jednoduchý. Jestli se na internetu k tématu může vyjádřit téměř každý, vyplývá z toho, že informace jsou více objektivní. Ano, tak naivní jsem byl. Zapomenu na to, že dnes existuje umělá inteligence a různé programy, které zajišťují - v lepším případě - snahu o potlačení fake news. Na druhé straně vždy stojí člověk nebo algoritmus, který rozhoduje o tom "co je dobré". A již zde je zakopaný pes. 

Já mám ovšem úplně drobnou historku o mém "fake news". O tom, jak skoro každá stránka na internetu prochází úpravou informací, lépe řečeno vydává se za lepší než je. I ty stránky, kde jsou nekonečné diskuze a mnoho příspěvků různých lidí. 

Jeli jsme na koncert do Německa a využil jsem výhod internetu. Stačí párkrát kliknout a člověk si objedná lístky, dopravu, jídlo, ubytování, oblečení ... na co si jen vzpomene. Tak jsem přes hotels/com - zadáno s lomítkem, ať není odkaz - objednal ubytování pro 4 dospělé. 2 x dvoulůžkový pokoj se sociálním zářízením. Nepopírám, že pro mě byla důležitější cena, než nějaký komfort Hiltonu. Klik klik klik, ubytování zajištěno a blokace částky na platební kartě. Na recepci jsme přijeli ve večerních hodinách a čekalo překvapení. Ubytování jsme rezervované měli, ale jednalo se o 4 postele v pokoji s deseti lůžky, který již byl z části obsazen. Na recepci nám velkoryse nabídli "vlastní" pokoj, který měl pouze 6 lůžek a vlastní sociálku. A jelikož jsme chtěli aspoň soukromí nás čtyř, doplatili jsme i zbývající dvě lůžka, aby nám tam nepřistál nějaký další pár zvenčí. Byl večer a nechtěli jsme hledat ubytování v cizím městě a už vůbec ne přes internet, zvlášť, když jsme měli blokaci na kartě. 

Následující 2 noci jsme samozřejmě zvládli a bral jsem to jako další životní zkušenost. Dokud se neozval software ze stránky hotels/com. Ohodnoťte ubytování, recepci, okolí atd., stálo v automaticky generované zprávě. Nevěděl jsem, jak hodnotit službu, kterou jsem si neobjednal a tak jsem odpověděl, že mám i potvrzeno, 2 x 2-lůžkový pokoj, měli jsme 6 - lůžkový a ještě dražší. Reakce přišla velmi rychle. Mrzí nás to bla bla bla a předali jsem váš mail provozovateli. Přišla odpověď, že jsme dobrovolně spali na "šestce" a za vyšší peníze. Hotovo. U provozovatele žádný posun k lepšímu. Napsal jsem hotels/com, že jsem si službu objednal u nich a nezajímá mě vztah mezi nimi a provozovatelem. Odpověď? Žádná. Opět jsem napsal, jak budou situaci řešit, když mám potvrzené něco jiného. Odpověď? Žádná. 

Uplynulo pár dnů a přišel mail od hotels/com. Blahopřejeme, získali jste přístup k tajným cenám. Můžete využívat ceny, které nejsou běžně dostupné a bla bla bla. Vůbec nás nezajímá, jakou máte zkušenost, maily chodí automaticky. 

A zde je to moje malé fake news. Přijde dotazník a mohu vyplnit dobré, skvělé, báječné a možná se moje hodnocení dostane na stránku hotels/com. Napíšu cokoli jiného, není na to algoritmus. Stížnost? Na to nereagují, jelikož by museli uznat chybu. Jsou jen dvě cesty. Pochválit a názor je zvěřejněn s velkou parádou. Nepochválit nebo snad vyjádřit negativní zkušenost - názor zmizí. Díval jsem se na hodnocení ubytování, kde jsme spali. Skvělé a báječné, sluncem zalité. Hlavně objednávej, plať a nestěžuj si. To nám kazí byznys. 

HOTELS/COM opravdu děkuji za takovou svobodu slova na internetu. Zlaté knihy nebo mapy s označením tady je kemp a támhle hotel, ale recenzi v mapě nemáme. 

...více o mě v profilu :-)

Autor: Pavel Kamas | pondělí 20.5.2019 18:44 | karma článku: 0 | přečteno: 355x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09