Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře. 

 

Pokud silného soupeře nemá, zadupe jej do země a užívá si svého vítezství na dobytém území. Myslím, že ve vzdálenější i novodobé historii nalezneme paralely, jak se chovají dobyvatelé ke slabým, pokořeným a ustupujícím. Panovačně. A rozhodně si ti, kteří ustupují ve jménu kompromisu a vyšších cílů, respekt dobyvatele nezískají. 

Druhým krédem, které vidím u současného prezidenta, je rozděl a panuj. Pokud Miloš Zeman nebyl schopen pokořit Václava Klause, uznával jej a dohodli se na rozdělení území a moci - opoziční smlouvě. Jak může prezident v ne úplně dobré zdravotní kondici, se spoustou oponentů a pravomocemi omezenými ústavou, dominovat politické scéně? Jednoduše. 

Máme zde tzv. demokratický blok, jinými slovy řečeno opozici. Ůplně přesně bych to nazval místo opozice, strany nepodporující vládu.

Vládní strany a strany přímo nebo nepřímo podporující vládu známe. ANO, ČSSD, KSČM a SPD.

Piráti a ODS si jdou po krku a další "nepodporující" strany mají marginální vliv na politické dění. Zde má Miloš Zeman problém vyřešen bez vlastního úsilí. A na druhé straně? 

ANO - téměř jednohlasně zastoupeno A. Babišem chce vládnout. A protože i Andrej Babiš se zorientoval v politice, chápe, že Miloš Zeman je homo politicus a proto se snaží nerozházet si to s hlavou státu, protože by mohl nastat problém. Třeba ve formě ne úplně ústavní úřednické vlády, kterou jsme již zažili. 

KSČM - získalo s minimálním volebním výsledkem maximální vliv a nemají důvod na této konstelaci cokoli měnit.

SPD - si užívá svého povolebního úspěchu. ANO si to s Okamurou nechce rozházet, co kdyby a SPD se může tvářit jako "konstruktivní" opozice. 

A dostávám se k největšímu paradoxu. ČSSD, kterou Miloš Zeman historicky vedl, chce řídit i z pozice mimo ČSSD. Užívá si svoje vítězné tažení na dobytém sociálně-demokratickém území a pro jistotu dělí ČSSD, aby se mu lépe panovalo. Jan Hamáček je pro mě slušný a dříve jsem si myslel i politicky zkušený předseda. Po zaslouženém volebním debaklu jsem chápal jejich vstup do vlády, kde mohli z pozice malého koaličního partnera okopávat kotníky ANO, chtít sociální výdobytky a la Maláčová a sbírat politické body u sociálně slabších skupin a zaměstnanců. Stačilo si vyhrnout rukávy - jelikož měli zkušenost jak Andrej Babiš dokáže být tvrdým vládním soupeřem. Mohli se vykašlat na kauzy Čapí hnízdo a dotace a "ždímat" státní rozpočet a rozdávat, ač osobně jsem spíše konzervativní a nemám rád dluhy v době konjunktury.

Výsledek je tristní. Nominant Poche na ministra nebyl můj šálek kávy, ale zde měl Hamáček jedinečnou možnost ukázat silnou ruku předsedy. Žádné ústupky AB ani Zemanovi a situace by dnes byla jiná. Situace došla tam kde je, jen zásluhou slabé ČSSD. A protože opoziční strany se nedokáží sjednotit a Babiš má silnou motivaci udržet vládu, tak má Miloš Zeman jedinečnou možnost překračovat meze. 

Lépe pozdě nežli později.

Moc rád bych viděl silné politické gesto Jana Hamáčka. Vyhrnout si rukávy a ukázat ČSSD je tady jako hrdá a sebevědomá strana. Není třeba diskutovat s prezidentem, když je výsledek předem znám. Stačí říct Andreji, termín máš 3 dny a potom odcházíme. Možná to ČSSD ve volbách nepřežije a možná ano. Pokud bude strana pracujících, která jistě patří na českou politickou scénu ustupovat, tak to nepřežije 100% a upadne v zapomnění. A předseda Hamáček? Skončí s cejchem - Ten, který se nedokázal postavit politické konkurenci ani když neměl co ztratit. Opravdu je pozice vicepremiéra a ministra tak důležitá pro ego nebo má ČSSD tak vysoké hypotéky??

Autor: Pavel Kamas | sobota 6.7.2019 11:13 | karma článku: 21,09 | přečteno: 720x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Pane Paroubku, omlouvám se

Expremiér Paroubek se rád a často prezentuje v médiích. Poté, co odešel z ČSSD a zprivatizoval si jinou pidistranu se sebevědomím jemu vlastním, možná pár voličů věřilo tomu, že úspěch je zaručen a strčí do kapsy ČSSD.

21.6.2018 v 14:46 | Karma: 23,11 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Dokážeme něco změnit? Pokud to nezkusíme, tak ne.

Stalo se vám, že život ve vašem okolí ubíhal salámovou metodou? Ano, kolečko za kolečkem bylo ukrajováno a měli jste pocit, tohle ještě zvládnu. A někdo vám ukrojil další a další a najednou jste měli polovinu toho co před rokem?

7.6.2018 v 22:08 | Karma: 13,22 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Za co by měl politik dostávat plat? Za rušení zákonů

Asi většina národa nemá politiky v oblibě. S rostoucí úrovní od komunální až po parlament se neobliba úměrně zvyšuje. A tak politici ve svém zájmu dělají přesný opak než by měli. Snaží se dokázat svoji nepostradatelnost. Tvoří.

3.6.2018 v 11:04 | Karma: 21,49 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Založím veřejnou sbírku. Ať není poslancům zima

Jistě mnoho z vás napadlo, že se poslanci mají dobře a proč by se běžní občané měli ze svých průměrných mezd skládat na pohodlí poslanců. Odpověď je jednoduchá. Nebude sbírka, zatopí si počítačem na náklady daňových poplatníků.

25.5.2018 v 23:42 | Karma: 27,09 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

Nejsou lidi. Aspoň že je Jirka Parou-back

Nedostatek zaměstnanců rezonuje médii. A také nedostatek politiků. Staré "struktury" touží po návratu do politiky. Opravdu se nám tak stýská po časech minulých? Je tak těžké mezi politiky nebo straníky najít nové tváře?

24.5.2018 v 19:24 | Karma: 18,62 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik