Máš to ČT zapotřebí? aneb Kopta show

Patřím mezi diváky, kteří oceňují ČT a její pořady. Zpravodajství, publicistika, vlastní tvorba a jiné patří podle mého názoru mezi to nejlepší na českých televizích. Někdy se netrefí, to patří ke každé tvorbě. Ale Kopta???

Pod pojmem Česká televize si představím několik témat. Televizní noviny, Události komentáře, 168 hodin, Reportéři ČT a jiné. Zároveň jména jako Václav Moravec, Světlana Witowská, Lukáš Dolanský a mohl bych pokračovat, patří podle mého soudu do veřejnoprávní televize.

Rapl nebo koprodukční seriály typu Marie Terezie zapadají do výše uvedeného. Veřejnoprávní televize by se neměla podbízet za každou cenu masovému diváckému vkusu. Sledovanost je hlavním měřítkem pro komerční televize, které potřebují příjmy z reklam a tak jsou často ve vleku růžových zahrad a barrandovských pořadů. Přesto i ČT dokáže najít a úspěšně vysílat typicky nekomerční pořady jako Stardance, který jistě překvapil svou sledovaností i přes profesionální výkon hlavní moderátorské dvojice. 

A pokud se přesuneme do oblasti zábavy, je to velmi tenký led alias obtížná disciplína. Zejména talkshow. Jistě by o tom mohl vyprávět Jan Kraus, který si svoje místo na televizním výsluní musel dlouho budovat i přes jeho osobitý přístup. Také by o tom mohla vyprávět dvojice Suchánek Genzer, kteří více či méně úspěšně působí v televizi již mnoho let, přesto jejich show byla pouhá epizoda v TV historii. Ani takový matador, jako je Leoš Mareš nezvládl více, než několik málo pokračování své show. Nebo Halina Pawlowská dokázala několik let vydržet na obrazovkách, ale je to již pro pamětníky. Mohlo by se zdát, že jediným schopným zůstane Jan Kraus. Ale to bychom zapomněli na laskavého, zkušeného a profesionálního Karla Šípa. Není divu, že jeho pořad - ač již vystřídal různé názvy - zajišťuje nemalou sledovanost. 

Česká televize, film Sněženky a machři byl jistě dobrým počinem ve své době. A nepochybuji o jeho sledovanosti i po desítkách let. Jeden z hlavních aktérů Václav Kopta po své chlapecké roli zmizel z očí diváků, aby se objevil ve starším a baculatějším vydání po 30 letech. Nezpochybňuji jeho schopnosti muzikanta a sympatického herce. To ovšem není zárukou pro tak těžkou disciplínu jako je talkshow. 

Ano, dnes se to ukázalo. Výběr hostů ani formát pořadu sám o sobě nemůže vytvořit kvalitní pořad. Ten vždy stojí a padá s moderátorem. A sympatický Machr ze Sněženek, milý herec v nejlepších letech ani vtipný host u Karla Šípa není garancí, že to zvládne. 

Herce Koptu mám rád. ČT si vážím jako profesionální televize. A z těchto důvodů věřím, že dnešní Kopta show byla první z několika málo pokračování, která skončí v televizním archívu pod vrstvou prachu. 

Autor: Pavel Kamas | neděle 13.1.2019 22:37 | karma článku: 41,82 | přečteno: 18660x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09