Má ČSSD právo na restart?

Patřil jsem k těm, kteří předpokládali, že vstup ČSSD do vlády bude jejich poslední akt před odchodem ze sněmovny a možná i do úplného zapomnění. Nevýrazný Hamáček nahradil nevýrazného Sobotku. A překvapil. 

Předvolební sebevědomá ČSSD s takovými jmény jako Zaorálek, Chovanec, Zimola, Foldyna byla vděčná za to, že přelezla 5%  hranici a pokračovala do politického důchodu. Altner, vnitřní spory, nabíhání části ČSSD Zemanovi aby se podobně velká část proti tomu vymezovala. Žádné levicové téma, ANO a KSČM už si pomalu začali dělit oranžovou kořist. 

A v tom překvapivě vstal z popela slušný nevýrazný Hamáček / jako by v ČSSD tohle byla kritéria pro volbu předsedy - Špidla, Sobotka /. Každá krize přináší nové možnosti a ministryně Maláčová se objevila na politické scéně tak trochu omylem. A přes mizivé politické zkušenosti se dokázala utkat s politicky jinými váhovými kategoriemi. Hamáček nedokázal prosadit svého kandidáta na ministra Pocheho, aby jej nahradil Petříček, který stejně jako Maláčová vycítil svou politickou příležitost a chytil ji za pačesy. Tato mladá krev osvěžila ČSSD a účast ve vládě jim prospívá. O ČSSD je slyšet a politicky zdatný Babiš mluví o Hamáčkovi s respektem. Nejsem voličem ČSSD a nepředpokládám, že se to změní. Přesto jsem za tuto změnu velice rád. TOP 09, Piráti a jiné menší strany se krčí někde ve sněmovně a hledají jiné téma než Babiš. Snad "živá voda", která dopadla na ČSSD rozpohybuje i pravicovou scénu, zejména ODS. Bylo by pro nás voliče fajn, kdyby někdo zvedl prapor pravice, vyjádřil se k daním, bujícímu sociálnímu státu a omezování svobod. Jednu osobnost ODS má. Ale Kubera se stal předsedou Senátu a přes jeho nepopiratelné politické zkušenosti nedokáže nevýraznou ODS utáhnout sám. 

ODS, přidáš se k ANO a ČSSD nebo jim necháš po příštích volbách svoje voliče? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kamas | pondělí 7.1.2019 23:36 | karma článku: 13,81 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09