Dotace aneb hloupý kdo dává

a hloupější kdo nebere. Tak zní známé přísloví. Slovo dotace se tak zabydlelo v našich životech, že už ani nevnímáme, jak často se na nás třeba z televize každý den line. A mám obavu, že to jen tak neskončí. 

Z Wikipedie jsem si vypůjčil definici, jelikož sám bych to tak odborně nepopsal.

Pojmem dotace se v ekonomii rozumí peněžitý dar nebo daru podobná peněžitá úhrada ze strany státu (zpravidla vlády nebo zákonodárného sboru) nebo územněsprávního celku (v Česku krajobec nebo městská část) nějakému subjektu v zájmu snížení ceny určitého statku, jehož poskytování je ve „veřejném zájmu“ /zdroj Wikipedie/

Ale co se nám za dotacemi skrývá? Samozřejmě lidský faktor a možnost nakládat s obrovskými finančními prostředky. Žijeme v Evropě, snad stále patříme spíše do západní části tohoto světadílu, který se hlásí ke kapitalismu více než jinému zřízení či jiné formě vlastnictví. Ale lidé jsou omylní a tak i země na západ od nás zavání socialismem. A tak vznikly dotace. Ve své podstatě nejde o nic špatného. Je logické, když malá vesnice má stejné náklady na kilometr okresní silnice jako Praha, ale příjmy poměrově nižší. Chceme podpořit život na venkově, životní prostředí apod.? Tak této vísce pomůžeme financemi navíc. A z bohulibého účelu se roztáčí kola byznysu. K tomu se připojí kvóty třeba na mléko a systém se řítí do ... , rýmovalo by se jiné slovo, ale nazvu to do záhuby. Uteklo několik let, všechny země kolem nás podporují zemědělce zelenou naftou, občany dotacemi na kotel, mladá manželství mají šanci si sáhnout na dotaci na bydlení ... Jenže když roztlačíte káru z kopce, tak bude zrychlovat. A všichni mohou vědět, že v údolí do něčeho narazí, ale zastavit ji nikdo nechce, protože by mu přejela po hřbetě. 

Navrch této mašinérie postavíme slunce, k tomu přidáme solární elektrárny, pár miliard do krevního oběhu tohoto molocha a zástup úředníků, který vše papírově zajistí. A nyní si stačí odpovědět na jednoduchou otázku. V malé vísce si otevřete obchůdek s potravinami a kousek od vás to stejné udělá soused. Ten si ovšem vyřídí pro svého zaměstnance - prodavačku - podporu, jelikož ubyl člověk z úřadu práce. A tak má mzdové náklady na zaměstnance nižší než vy a může prodávat levněji. V tom případě chcete nějakou finanční injekci také. Větší firma ve vaší vísce potřebuje tyto zaměstnance a tak musí nabídnout vyšší mzdu - zažádá si o dotaci a ...

Možná existuje cesta, jak využít finance lépe a efektivněji než vybrat pár miliard na daních, nějaké milióny až stovky miliónů utratit na chod úřadů a úředníků a zbytek rozdělit. Až se nějaká politická reprezentace odváží říct nahlas STOP dotacím a vrátíme se aspoň z 90% k tržnímu systému, zase se bude lépe dýchat všem. A skončí problémy s nataženou dlaní zájemců o dotace a navazujícími podvody či trestnou činností.  Můžeme stokrát opakovat, že by se lidé měli chovat čestně. Ale čest vás nenakrmí a vaše ceny proti konkurenci nesníží. Zajisté není v pořádku brát na úkor potřebných. Ale platilo, platí a v budoucnu se to nezmění. Hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere. 

Autor: Pavel Kamas | úterý 28.8.2018 17:09 | karma článku: 18,46 | přečteno: 600x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09