Chce v Česku ještě někdo vládu s důvěrou?

Už jsem z toho úplně zmatený. Měsíce od voleb běží jeden za druhým, vládu s důvěrou nemáme a nejsem si jistý, kdy budeme mít. Další pokusy situaci nikam neposunou a předčasné volby nenabízí jiné rozložení ve sněmovně. Co bude dál?

Zimola nazval Babiše žralokem s otevřenou tlamou. Myslím, že s tím mohou souhlasit příznivci i odpůrci. Mám pocit, že krev ucítili i jiní nežraloci a naopak tzv. demokratický blok je mediálně vytlačen z veřejného prostoru. Je to logické, protože média řeší Čapí hnízdo a sestavování vlády, které je a ještě bude na dlouhé lokte. Je překvapivé, jak se několik měsíců od voleb proměnily pozice jednotlivých stran. ANO si drží svoje pozice, Babiš je jediným kandidátem na premiéra a ostatní strany již pochopily, že uvedené je konstanta. ODS si žije svůj sen o tom, že příští volby pro ně budou úspěšnější než ty minulé a tak se do vlády již nebudou v této konstelaci angažovat. Piráti se snaží působit politicky a zároveň nikoho moc nenaštvat a strany s menším % úspěchem z voleb jsou rády, že sněmovna nechce slyšet o předčasných volbách. Kdo je tedy nežralok, který ucítil krev? Jsou dva.

ČSSD - udělala maximum možné politické akrobacie. Babiš ne, Babiš ano, ale a nakonec vidina 5 ministrů a vedení se bude snažit přesvědčit členskou základnu, že je to jediná šance na přežití. Sobotkovsky rozhádaná ČSSD se pouze převrátila z rubu na líc a ať dopadne hlasování členské základny jakkoli, cca polovina bude vždy nespokojená a bude tvrdit, my jsme říkali, že jsme měli /neměli/ vstoupit do vlády. Jenže pach krve - ministerské posty a jiné trafiky velmi voní. 

KSČM - neuvěřitelné, jak lze s mizerným výsledkem pomalu požadovat více a více. KSČM ucítila pach krve také - svoji novodobou příležitost - a vzhledem k rozhodnutí ANO vstoupit do vlády s ČSSD, si mohou pomalu klást další a další požadavky. 

Je to takový poker. ANO cítí šanci dosáhnout na vládu s důvěrou a tak je ochotna ještě kousek a kousek ustoupit. ČSSD svoje požadavky stupňovala, ale má obavu, aby ten další nebyl již pomyslnou poslední kapkou, než hrnec přeteče. A z toho těží KSČM. Všechny tři strany se drží v šachu a pokud by se nedohodly, ucítil by krev Okamura a byli bychom ve stejné situaci s jinými aktéry. 

Jak to vidím já? Za pár měsíců budeme mít vládu ANO a ČSSD s podporou komunistů A teprve potom začne ta pravá mela. Nevraživost ANO vs. ČSSD propukne a nemluvě o vnitřním boji v ČSSD. Nevím jak bude teplé léto, ale předpokládám, že nás čeká horký politický podzim. 

Snad si strany vzpomenou i na nás voliče dříve než před volbami. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kamas | sobota 12.5.2018 23:08 | karma článku: 25,23 | přečteno: 772x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09