Soutický masopust

Po tříleté odmlce do Soutic opět zavítal masopust, v plné své kráse a bujarosti. Období slibného předjaří a krásné sobotní počasí už samy o sobě vyvolávaly pohodu a dobrou náladu. Přesto po ránu vyšel průvod maškarádů ze soutického pohostinství trochu nesvůj. Jak je Soutičtí asi letos přivítají? Budou ochotni se s nimi veselit a tančit? Strpí s dostatečným nadhledem škádlivé řádění kolem svých stavení?

První zastávkou masopustního průvodu je tradičně úřad obce, kde paní starostka předala maskám v čele s přísným Laufrem dočasnou vládu nad obcí a letos nádavkem obří koš naplněný masopustními dobrotami. A pak už to vypuklo. Od stavení ke stavení postupovali rozverní maškarádi za doprovodu muziky, domácím vždy popřáli zdraví a spokojenost, zatančili, tu a tam záludnou kašpařinu vyvedli, a přesto se jim dostávalo vlídného přijetí, dobrých jídel i ostřejších kalíšků proti únavě. Ta se však přece jen na sklonku odpoledne dostavila, a tak maškarádi s úlevou nechali padnout Bakchuse, po rituálu plném pláče a nářků jej následně oživili a pustili se do závěrečného tance. 
Masopust v Souticích dostál všem tradicím a zvykům. Potěšil sousedy, dospělým připomněl staré časy, nejmladším maskovaným účastníkům průvodu snad i ukázal cestu, po které by měli pokračovat. Za elán, s jakým se na přípravě a uskutečnění této tradiční slavnosti podíleli, patří poděkování členům soutických spolků (hasiči, rybáři, myslivci, sportovci) a místních sdružení (Veselý sousedský spolek Podolí a Kopečka, Kalňáci). Nezbývá, než se těšit na některý z následujících roků, který slavnost masopustu do Soutic opět přinese. A Kalňáci při tom rozhodně nehodlají chybět.

Ostatní fotografie jsou zde a zde

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Olga Bílková | úterý 4.3.2014 6:00 | karma článku: 9,64 | přečteno: 307x