Podzimní výlet do Světlé nad Sázavou

Sobota 27. září patřila tradičně podzimnímu výletu, na který s námi poprvé vyjeli sousedé z Hulic a Rýzmburku. Cílem byla tentokrát Světlá nad Sázavou, kde je hned několik turistických zajímavostí, které rozhodně stojí za to vidět.

Po příjezdu do pouťově naladěného městečka jsme se nejprve schovali před deštěm do Světelského podzemí. Sympatická průvodkyně nás provedla soustavou chodeb a slepých odrážek o celkové délce 200 metrů, která vznikla již ve středověku. Poslední průzkumné práce zde probíhaly v době druhé světové války a následně bylo podzemí místními občany zaváženo odpadky. Během let 1999 – 2002 skupina nadšenců podzemní chodby vyčistila a následně bylo Světelské podzemí zpřístupněno veřejnosti. 
Ke Světlé nad Sázavou nerozlučně patří sklárna. My jsme využili dne otevřených dveří a prohlédli si výrobu skleniček, sklenic a nejrůznějších dekorativních předmětů. Každý návštěvník sklárny měl možnost nejen si nakoupit sklo za velmi nízké ceny, ale odnést si rovněž dárek v podobě skleničky na víno. 
Ze sklárny vedly naše kroky parkem do objektu právě rekonstruovaného zámku. V nově otevřených prostorách jsme se seznámili s historií majitelů zámku a významných osobností Světelska a v poschodí obdivovali expozici evropského historického skla. 
Plni nových zážitků a poznatků jsme usedli k zaslouženému pozdnímu obědu u Petra Vlka v Zahájí. A pak už nezbývalo než se rozloučit s přáteli a slíbit si další společný výlet – na Bílou sobotu

 

 

Více foto zde

Světelské podzemí

Zámek

Sklárna

Hospudka u Petra

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Olga Bílková | středa 8.10.2014 6:01 | karma článku: 6,76 | přečteno: 322x