Mikeš mezi dětmi

Známé pořekadlo o rozdílu v hodinkách a holinkách od soboty potvrzuje nové – „Hulice nebo Hrusice?“ A co že mají společného? Oběma vesnicemi se proháněl oblíbený hrdina Ladových knih, kocour Mikeš. 

Na Den dětí ho spolu s místním panem starostou pozval spolek Kalňáci, a to proto, že Josef Lada (alias Pepík ševců) má v letošním roce hned dvě kulatá výročí, což je třeba připomenout.
Na hulické návsi se od dvou odpoledne asi sedmdesát dětí bavilo hrami, u kterých se před více než sto lety veselili vrstevníci Josefa Lady a které malíř vetkl do svých vyprávění i nezapomenutelných obrázků. Malí i mnozí velcí návštěvníci si s nadšením vyzkoušeli roztáčení káči, tlučení špačků, cvrnkání kuliček do důlku, chůzi na chůdách, pohánění obručí a další skoro zapomenuté zábavy. Na všechno hemžení dohlížel spravedlivý Mikeš, především na to, aby nikomu nebyla upřena odměna za celoodpolední snažení v nemilosrdném vedru. Podvečer na dětském hřišti se už nesl ve znamení zaslouženého odpočinku nad opečeným buřtem. 
Kalňáci děkují všem účastníkům za přízeň a těší se, že společně s hulickými dětmi oplatí v sobotu 17. června Mikešovi návštěvu v jeho rodných Hrusicích.

Den dětí Hulice

Ostatní fotografie zde

 

Kalňáci za úspěšnou akci děkují:

Středočeskému kraji a Fondu hejtmanky za finanční podporu
Obci Hulice a panu starostovi Kapkovi za poskytnuté zázemí
Oblastnímu muzeu v Brandýse na Labem a Památníku Josefa Lady a Jeho dcery za zapůjčení některých hracích atrakcí

A velmi děkujeme panu Mgr. Josefu Ladovi, vnukovi slavného malíře a ilustrátora za souhlas s užitím ilustrace kocoura Mikeše Josefa Lady na plakát k naší akci.

.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Olga Bílková | pátek 9.6.2017 6:00 | karma článku: 13,08 | přečteno: 238x