Jarmark nebo trh?

Z německých slov Jahr (rok) a Markt (trh) vzniklo moc pěkné počeštělé slovo jarmark. Na rozdíl od běžných týdenních trhů se zemědělskými a řemeslnými přebytky býval jarmark vždy něčím výjimečným. Obchodovalo se tu zbožím vzácnějším, exotičtějším, nabízela se i lidová zábava

Právě spojení zábavy a obchodu bylo pro jarmark příznačné. Jeho další významnou funkcí byla funkce sociální, neboť tu vznikl prostor pro setkání a komunikaci většího počtu lidí… Zhruba takto zní význam slova jarmark ve výkladovém slovníku.

A jak vypadají obnovené  jarmarky na vsích a ve městech nyní? Stejně jako v sobotu 22. listopadu 2014 v Hulicích, kde již popáté pořádali jarmark členové spolku Kalňáci s místním obecním úřadem.

Obchodovalo se tu zbožím vánočním, tedy výjimečným, zbožím podomácku a s láskou vyrobeným, tedy tím nejvzácnějším. Ani o zábavu nebyla nouze - o to se postaraly vánoční písně a koledy v podání mladých trumpetistů ze Základní umělecké školy v Ledči nad Sázavou. A že byl splněn poslední atribut jarmarku, totiž prostor pro setkání většího množství lidí, o tom není třeba pochybovat. Návštěvníci si užívali atmosféru nastávajícího adventu, lehce promíchanou s vůní medu, perníku, koření a jehličí. Ve vánoční cukrárně si přišli na své milovníci sladkostí, pro nositele opačných chutí tu byly ke koupi báječné francouzské klobásy a sýry. Lidé poseděli, popovídali si, zhodnotili poslední novinky, děti si mezitím nazdobily napečené perníčky.

A přesně tak to má na jarmarku vypadat. Prodávat i vzájemně předávat se má to nejvzácnější, doma a s láskou vyrobené … 

Foto z akce zde

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Olga Bílková | pondělí 24.11.2014 6:30 | karma článku: 6,26 | přečteno: 479x