IV. ročník Štrúdlování

Letošní štrúdlování se konalo v sobotu 17. října v kalnické Besedě a to v dočista komorním obsazení. Na smluvenou šestnáctou hodinu se dostavilo dvacet vyznavačů tradičního dezertu, 

i když ne každý s vlastnoručně vytvořeným reprezentantem. Do štrúdlového klání se přihlásilo 16 soutěžících, zbytek doufal v dojídání vzorků. Hlavní organizátorka Olina nás však mile překvapila složením poroty ze všech přítomných, takže začít se mohlo až po utlumení všeobecného nadšení.
Jako první jsme ochutnávali štrúdly slané - čítaly 6 anonymních vzorků, v druhém „poločase“ došlo na 8 sladkých druhů. Jestliže těsta byla hodně různorodá – od taženého přes listové až po jogurtové, náplně byly ještě nápaditější. Mimo jiné jsme ochutnali závin s domácí drůbeží paštikou, sladký dezert s mákem, švestkami i čokoládou. Co do tvaru zaujaly přísnou porotu růžičky kuchyňského inspektora Ládi Hrušky. Ochutnávání samotné bylo veselé, ale taky hodně napínavé. Po sečtení bodů bylo jasno. Slané vítězství patří Ivě z Pravonína, tedy spíš jejímu závinu s báječnou pórkovou náplní, prvenství sladké zůstalo díky Věrce Svobodové v Kalné. Vsadila na klasiku - pivní štrúdl s jablky a spoustou ořechů. Úžasná práce! 
Vyhodnocení se pochopitelně nemohlo obejít bez emocí. Ne všichni přijali své umístění statečně, takže došlo i na výčitky a pokusy dodatečně zvrátit nekompromisní výrok poroty. Protesty však nakonec podány nebyly a nad sklenkami kořaleční Štrúdlovice došlo ke smíření. Bylo to velice zdařilé kulinářské odpoledne.

 

Ostatní fotografie jsou zde

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Bílková | čtvrtek 29.10.2015 12:35 | karma článku: 4,41 | přečteno: 165x