Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pierre de Croissant

9. 5. 2012 13:35
Bezva pohled na věc

obdobně je to s autorskými poplatky muzikantům.

Napřed, po staletí, měli jen grošíky za koncert.

Pak přišel gramofon a objevily se superkapely se superpříjmy z prodejů desek. Dočasná anomálie.

A nyní jim tyto příjmy mizí.

0 0
možnosti

fajkie

5. 5. 2012 23:31
No a co!?

Co dodat, Guttenbergem vynalezený knihtisk změnil mnohé, hlavně umožnil běžnému lidu přístup ke knize a tím pádem i ke vzdělání. Jistě i k mainstreamové literatuře, proč ne, čtení je přece i zábava, i čtenář jiných děl, než publikovaných studentem "spisovatelem", má přece právo na svůj výběr a vkus. Jsou zde i některé etnické skupiny, které knihy jaksi neoslovují, asi snad netřeba blíže specifikovat, čest výjimkám, pokud jejich přístup k životu, vzdělání a tedy i k četbě, je autorovým ideálem, pak skutečně, "no a co"? Jakýkoliv "čtenář" je pro společnost užitečnější, než absolutní "nečtenář". Jak je vidět, tak naše vysoké školy, zejména humanitního zaměření, bohužel i takové s tradicí jako UK, produkují skutečně kvalitu vzdělanosti dosti podivnou, jistě nebude od věci se na to podívati blíže, zde je skutečně o co se opřít

0 0
možnosti

Gwendolyn :)

5. 5. 2012 20:44
No a nic... jen se snizuje inteligence

Ale to nevadi, tupe stado se lepe ovlada.

4 0
možnosti

Zdeněk Trefný

5. 5. 2012 21:21
Re: No a nic... jen se snizuje inteligence

Já myslím, že autor tvrdí něco jiného - že čtení ještě nikomu inteligence nepřidalo. Stejně jako škola. Tak alespoň pravil jeden z mých kantorů, když mě vyhazoval od zkoušky už před třiceti lety.

0 0
možnosti

KarelSind

5. 5. 2012 19:50
Nejsem si jist

Otázkou je, zda je to vůbec objektivně vzato pravda. Chodím do Městské knihovny, občas zajdu do Luxoru a v obojím je pokaždé plno. Jak se vlastně zjišťuje, která generace čte více? A jak do toho započítat internet - pokud někdo čte třeba tento blog, patří do kategorie čtoucích, či nečtoucích?

0 0
možnosti

Vím, že něco vím?

5. 5. 2012 20:24
Re: Nejsem si jist

Také se mně ty nářky nelíbí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
*1990. Začínající spisovatel a končící student historie na UK, překladatel, vášnivý turista.
Autor historické detektivky DESPOTA (knižně 2011, můžete zdarma stáhnout na www.despota.info), historického románu ORDÁL (vydal Vyšehrad, X/2012 - vice informací o knize najdete na stránkách www.ordal.cz) a pohádky na pokračování pro zlobivé děti KOCOUR, PES A SIROTEK (na stránkách autora) včetně rozhlasové verze v mp3).