Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohřeb amerického prezidenta v širších souvislostech

Den smutku v USA je příležitostí k zamyšlení o politice a kultuře této země. Přestože je význam americké kultury pro nás v očích mnoha zpochybňován, je tato kultura stále inspirativní. 

Dnešním tématem publicistiky v ČT 24 je pohřební den amerického prezidenta Busche. V den jeho úmrtí byl tento významný muž vzpomenut v několika článcích tohoto blogu. Je jisté, že prezident Busch zůstává zejména v dnešní době inspirujícím člověkem a že by si význam jeho prezidentování ve složité době zasloužil více pozornosti. Během retrospektivních záběrů z tohoto období mi došlo, že jeho zpodobení je pro mě tak trochu symbolem úřadu amerického prezidenta, současně mi hlavou prolétly tváře všech posledních prezidentů až po Kennedyho. 

Všichni ti muži, samozřejmě ne stejnou měrou, jsou nebo byli předmětem sympatie mnoha lidí a stali se symbolem své země v očích mnoha Neameričanů, a to i ti prezidenti, kteří měli ve svém funkčním období vážný problém, a to dokonce do takové míry, že funkční období nedokončili. Napadají mě dva - Richard Nixon a Bill Clinton. 

Richard Nixon nechal v sídle demokratů komplexu Watergate v roce 1972 nainstalovat odposlouchávací zařízení a v počátcích kauzy to popíral. O aféře, jejíž otevření dnes považujeme za počátky investigativní žurnalistiky, pojednává vynikající film Všichni prezidentovi muži. Svoji účast na neetických praktikách nakonec Nixon přiznal a okamžitě odstoupil.

Bill Clinton v počátcích aféry také popíral intimní styky (orální pracovna) se stážistkou Monikou Lewinskou, což vedlo až k procesu jeho odvolání v roce 1998. Postoupil akt ústavní žaloby a svoji pozici ustál. Nedůstojnost onoho vyšetřování dokládají jeho slzící oči na dokumentárních záběrech.

Oba dva případy mají něco společné. Oba dva prezidenti nečelili enormnímu tlaku proto, co původně provedli (z dnešního pohledu možná bagatelní činy), ale protože o tom lhali! Americký prezident lhát nesmí.

A nyní se přesuňme ve vnímání těchto případů někam na Východ od nás. Oba tyto případy by ve většině východních společenských systémů, které lze směle považovat za autoritářské, vůbec žádnými aférami nebo kauzami nebyly. V systémech, ve kterých je hranice mezi pravou a lží vymezena mocí autokrata, nějaký morální odsudek  nehraje žádnou roli. V těchto systémech lhaní mocných prostě jejich moc neohrozí - samoděržaví na vlastní lež zkrátka nedojede.

Američtí prezidenti jsou vybaveni obrovskou mocí, formálně a nejspíš i fakticky. Ale mohou ji ztratit provedením banálního činu, pokud o něm zalžou. To pro mě činí přitažlivé jak ty prezidenty, tak společnost, která takový systém vybudovala. Šířeji vnímané euro-atlantické nebo euro-americké společenství je pro mě přitažlivé a chci být jeho součástí. 

 

Autor: Pavel Kalabis | středa 5.12.2018 13:23 | karma článku: 15,12 | přečteno: 382x
  • Další články autora

Pavel Kalabis

SPD s Hradem spojená

Odsouzení důchodce Baldy přimělo mnohé z nás popřemýšlet o jeho motivech. Šel jsem přímo ke zdroji, tedy na oficiální stránky SPD Tomia Okamury. Exkurz naplnil očekávání a nejen to, některá zjištění stojí za pozastavení.

15.1.2019 v 12:00 | Karma: 24,62 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Pavel Kalabis

Zavilý nepřítel - zbytečný člověk

Žijí mezi námi a škodí, seč jim síly stačí. Výsledky voleb jim nevoní a usilovná práce také ne. Proto škodí a dělají to potměšile. Však poznáte je snadno - podle skutků jejich. Žádné strachy, lidé, čtěte!

14.1.2019 v 20:22 | Karma: 21,70 | Přečteno: 717x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kalabis

Nenávist náhodou nalezená

Krátká úvaha o hranicích, které se v publicistice překračovat nesmí. Základním důvodem je slušnost nebo snaha neubližovat a neponižovat. Provokovat předloženými názory je potřebné, ale ta provokace se nemá stát cílem a nelze lhát.

13.1.2019 v 22:23 | Karma: 13,93 | Přečteno: 450x | Diskuse| Média

Pavel Kalabis

Na brigádě v době třídní ostražitosti

Bezstarostné mládí v těžké době, to není nejoriginálnější nápad. Naopak, mnohokrát zpracované téma a určitě lépe než je níže uvedený pokus. Mě jde o to, že ta těžkost doby nebyla vidět na první pohled, ale mohla mít své důsledky.

12.1.2019 v 11:48 | Karma: 15,14 | Přečteno: 390x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kalabis

Nejsou lidi a moderátoři taky ne

Pokračuji z téhož inspiračního zdroje jako u předchozího článku, tedy ze surfování po programu TV Barrandov. Při sledování Týdne s prezidentem ze záznamu přetekl tento až do Duelu. Chytil jsem se drápkem a zůstal čumět na drát.

11.1.2019 v 17:41 | Karma: 20,32 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Bývalý dlouholetý zaměstnanec jednoho státního podniku. Jsem absolventem vysokoškolského bakalářského programu v oboru žurnalistika, ale nikdy jsem v této oblasti nepracoval. Abych se vyhnul termínu "normální", tvrdím, že nejzajímavější je na mně to, že na mně celkem nic zajímavého není. Hlavně u mě absentuje tah na branku, negativní reakci u mě vyvolává zmínka o užitečné práci pro tým a jiné projevy manažerské kultury.

Seznam rubrik