Všichni zajištění rodáci

Zajišťovací příkazy finanční správy podle soudu neoprávněně zlikvidovaly 19 firem (skoro 40% z 51 firem, které se soudily) a ministr financí za ANO to hodnotí slovy: 

"Omlouvám se za zlikvidované firmy, ale peníze šly do státního rozpočtu, mají z toho prospěch všichni lidé".

Co je zajišťovací příkaz? Měl by to být poměrně výjimečný nástroj, umožňující berňáku vybrat daně dopředu, protože má podezření, že by je firma už nezaplatila. Do kdy má firma zaplatit? Do tří dnů (nebo dříve), jinak exekuce, obstavené účty a tak dále. Je sice možné se odvolat, ale odvolání nemá odkladný účinek a povinnost zaplatit zůstává. No, mocné, ty kokso, mocné. Ještěže se to využívá přiměřeně a s mírou.

Oh, wait.

Jen za první kvartál letošního roku je zajišťováků zhruba tolik, kolik za šestileté (!!) období 2007-2012. Oproti létům 2008, 2009 jejich počet vzrostl z řádu desítek na řád tisíců. Andrej jede. Sorry jako.

Analogie? Chodíte do práce, splácíte hypotéku. Nějak se sejde, že nemáte na hromadě větší hotovost. Jednoho krásného dne vám zaklepe na dveře někdo z banky, že chce do tří dnů splatit celý dluh (nebo jeho nemalou část), protože se mu to nějak nezdá, protože má vágní pocit, že jste pěknej šmejd, anebo prostě proto, že vás pan bankéř tak jakože nemá rád. Nezaplatíš? Exekuce. Bohatý dědeček vám to po pár dnech pošle na účet. Ale smůla, účty jsou už obstavené. Podáte odvolání, ale smůla, insolvenční správce už rozprodává váš majetek. Obrátíte se na soud a ten po čase prohlásí, že po vás banka chtěla peníze neoprávněně. Hurrrrrrá! Ale smůla, barák už patří někomu jinému a děcka odvedla sociálka nedlouho potom, co vás odstřihli od tepla a vody, které už delší dobu jaksi nemáte čím zaplatit. Naštěstí "peníze šly bance, která tak může rozvíjet své služby, z čehož budou mít prospěch všichni klienti". Hurrráááá podruhé.

A kdo že nakonec je to "všichni" v reálném světě? S nadsázkou by se chtělo říct, že hlavně ex-ministr financí, poněvadž 1) jeho holdingu za jeho ministrování vzrostly dotace a daňové úlevy o desítky procent, 2) ještě má - v tuto chvíli zřejmě naprosto legálně - smrtící zbraň na ty, co ho tak nějak serou.

Avada kedavra!

Už je líp?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Kahanek | úterý 26.9.2017 20:59 | karma článku: 28,57 | přečteno: 745x
  • Další články autora

Petr Kahanek

"Bilancujeme dva roky..."

2.1.2024 v 18:00 | Karma: 11,60

Petr Kahanek

Trh na roztrhání

27.6.2022 v 11:31 | Karma: 16,29

Petr Kahanek

Minoritní akcionáři, plaťte?

24.6.2022 v 12:23 | Karma: 37,68