Trh na roztrhání

Jak vlastně funguje Evropská energetická burza (European Energy Exchange - EEX), jejíž lidové označení "Lipská burza" na mnohé v těchto dnech působí jako červený hadr?

Poznámka na úvod: Tento text se nezabývá tím, jak současnou situaci evropské státy řeší (na to se podíváme v příštím článku). A nerozlišuje mezi spotovým obchodováním a obchodováním futures.
A teď už vzhůru do Lipska.
Výrobci se "přihlásí na burzu" a deklarují ceny, za které jsou ochotni prodávat. Přihlášené zdroje jsou následně seřazeny vzestupně dle této ceny, a v tomto pořadí (tzv. merit order) "zapínány" podle aktuální/predikované poptávky. Právě na burze se rozhoduje o tom, které elektrárny poběží (někde se rozhodovat musí, poněvadž síť správně funguje jen když je výroba zhruba stejná jako odběr).

Jaké ono pořadí typicky bývá?

  1. Obnovitelné zdroje (OZE), náběh okamžitý, vyrábějí "zadarmo a někdy".
  2. Jaderné elektrárny, náběh v řádu dnů, vyrábějí "levně a pořád" (náběh je drahý, jsou ochotny dočasně prodávat za zápornou cenu)
  3. Uhelné elektrárny, náběh v řádu hodin/desítek hodin, vyrábějí relativně levně, jsou však zatíženy emisními povolenkami.
  4. Elektrárny plynové, náběh v řádu minut/jednotek hodin, vyrábějí, ehm...

Jádro pudla je ve stanovení výsledné ceny elektřiny na burze: je rovna ceně posledního "zapnutého" (tzv. závěrného) zdroje. Tedy zdroje nejdražšího z těch aktuálně používaných.

Sám o sobě není systém pro nakupující nutně nevýhodný. Je-li zrovna teplá zima, během které hodně fouká, a poptávka po elektřině je plně vykryta větrníky a jádrem, může být cena na burze dokonce nulová. Jak se ostatně několikrát v historii stalo; kupříkladu německé obnovitelné zdroje se pyšní instalovanou kapacitou osmapadesáti Temelínů.

Fouká.

Jenže o jejich aktivaci rozhoduje příroda, nikoliv operátor. Dokonalou cenovou bouři tak vyvolá shoda banálních faktorů: bezvětří a vysoké ceny plynu.

Nefouká.

Co se tedy stane ve chvíli, kdy je (na evropské úrovni) zapnuta první plynová elektrárna?

  1. V těch jaderných bouchají zátky, jejich marže právě vystřelila do oblak. Není divu, že má-li si výrobce jaderné energie vybrat, prodává na burze, přestože může jiným subjektům prodávat napřímo na základě bilaterálních dohod. 
  2. Náklady na výrobu v jednotlivých zemích přestávají hrát roli.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Kahanek | pondělí 27.6.2022 11:31 | karma článku: 16,29 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Petr Kahanek

"Bilancujeme dva roky..."

2.1.2024 v 18:00 | Karma: 11,60

Petr Kahanek

Minoritní akcionáři, plaťte?

24.6.2022 v 12:23 | Karma: 37,68