Velké strany, přestaňte tlachat a začněte konečně něco dělat!

MF Dnes se ptala lídrů velkých politických stran v Ústeckém kraji, jak chtějí řešit problémy v sociálně odloučených lokalitách. Těch samých stran, které nechaly na jaře tohoto roku spadnout pod stůl naši novelu, která by vyřešila spoustu stávajících problémů.

Zástupci velkých politických stran dostali před volbami dárek. Mohli se prezentovat před voliči, když odpovídali na dotazy, jakými kroky po volbách zajistí, aby se situace v Předlicích a podobných lokalitách obrátila k lepšímu. Velmi mě mrzí, že mezi pozvanými kandidáty nefigurovalo i mé jméno. Jsem přesvědčen, že každá strana, která má reálnou šanci dostat se do Parlamentu, by měla mít stejný prostor pro vyslovení svého názoru.

Přitom na rozdíl od ostatních debatujících jsme byli v předchozím volebním období jediní, kteří se aktivně snažili s problémy sociálně slabých něco dělat. Své úsilí jsme završili návrhem novely Zákona o hmotné nouzi. Jak vážně myslí snahu o změnu stávající situace v oblasti sociální problematiky, prokázali zástupci vládních stran, ale i opoziční ČSSD, když návrh z dílny Věcí veřejných zaparkovali ve sněmovně.

Při přípravě novely zákona jsme konzultovali spoustu kroků se starosty postižených lokalit. Zjišťovali jsme v obcích Šluknovského výběžku, na co narážejí při řešení problémů, a zjistili jsme, že samotný zákon je dobrý a myslí téměř na vše. Jeho velkou slabinou je ovšem fakt, že nedává obcím dostatečné kompetence k tomu, aby mohly zákon uplatňovat. Mnoho pravomocí náleží hygienickým stanicím a ostatním institucím a domoct se nápravy u jednotlivých případů je tak mnohem složitější. Jsem přesvědčen, že námi navržená novela je kvalitní, úplná a vyřešila by přinejmenším velkou většinu problémů, se kterými se potýkají jak obyvatelé, tak správci sociálně odloučených lokalit.

Proto mi přijde přinejmenším úsměvné, když nad těmito problémy diskutují ti, kteří se jimi očividně nechtějí zabývat, a ti, jež evidentně podnikali a podnikají kroky k nápravě situace, pozvání neobdrží.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Kádner | neděle 20.10.2013 18:12 | karma článku: 10,92 | přečteno: 431x