Život je nezdravý
Dostatečně pestrá a rozmanitá strava zajistí, že se člověk snáze vyhne omylům vlastním i všeobecně rozšířeným, neb si dnes už nemůžete být prostě jisti, že nějaká potravina je zdravá a jiná škodí. Každý člověk ve středním věku musel zažít takových kampaní se zcela opačným znamínkem několik. Jako příklad snad jen kojenecká výživa, vajíčka, sója, čokoláda. Nedávno jsem si se zájmem přečetla o všeobecné prospěšnosti kávy či znovu o nezbytnosti pití určitého množství červeného vína denně.
Ještě lepší bude, když si většinu jídel připravíte doma co možná ze základních surovin, čímž podstatně snížíte podíl přidaných látek všeho druhu. Ale o tom jsem už něco psala dříve zde, zde, zde, zde
Pestrost zaručí i to, že strava bude vyvážená co do obsahu živin. Každé stravovací "náboženství", tedy zákaz nějakých potravin, má svá úskalí. Zato pestrost stačí na pokrytí všech látek, které člověk potřebuje. Je prakticky zbytečné to dohánět nějakými výživovými doplňky, jejichž prodej je nejprospěšnější jejich výrobcům (a distributorům), nikoli snaživým polykačům tabletek...
Krom některých z nás, co máme vaření jako koníčka a zábavu, nemá ani smysl se jídlem nadmíru zaobírat, bádat o jeho účincích kladných i záporných - kroutím hlavou nad mladšími matkami, které řeší tu jedno či druhé, co je škodlivější, která nová éčka jsou na indexu a lamentují nad babičkami, podstrkujícími dětem sladkosti z továrny, aby jim pak dovolily jíst, co samy chtějí.
Vše se svádí na školní jídelny před pomalu 30 lety, ale ty mohly ovlivit už jen generace dnešních čtyřicátníků a starší, čili takové ty neurčité generace babiček...paradox, že? Je to takový folklór (nebo vlastnost naší psýchy), tvrdit, že dříve bylo všechno lepší - ale to už tak v době mládí a zdraví bývá...se vzpomínkami to tak chodí.
Leč zpět k tématu: u nás doma se i tehdy vařilo, i když třeba ve všední den byly teplé večeře málokdy. O víkendu, prázdninách a svátcích jsem měla dost příležitostí okouknout, jak to má fungovat. Z důvodů vynucené šetrnosti i menší nabídky se taky s jídlem muselo lépe hospodařit - čísla, že se nejméně polovina nakoupeného jídla vyhodí, jsou mi nepochopitelná. Tedy vysvětluje to, proč jsme nehladověli, když byla na celém sídlišti jedna malá "sámoška", a nyní pomalu nestačí dva či tři velké hypáče. Ta čísla se týkala Česka, ne světového průměru, kde se blíží třem čtvrtinám - jistě, občas se něco vyhodit musí, vše asi uhlídat nejde, ale přece devizou dobré hospodyně vždy bylo i dobré hospodaření, umět si provoz trochu naplánovat, odhadnout, jak dlouho nakoupené vydrží, kdy ho stihnu zpracovat, kdy sníst... nesváděla bych vše na účinný marketing a podbízivou reklamu, podstrkávající nám velká výhodná balení.
V souvislosti s nedávnými svátky mě totiž taky míchá, jak se "hospodaří" s vánočním cukrovím, a do toho nás snad reklama úplně nenutí: nejprve se s vynaložením mnoha sil napeče kvantum nepříliš dobrého cukroví s použitím nepříliš dobrých receptů, podobajících se navzájem jak pověstná vejce. Těch v nich ale taky moc není... Recepty vznikly nejspíš v dobách nouze - čím víc mouky a cukru, tím líp. Pak zas kdekdo cukroví nabízí dál s tím, že to doma nikdo nechce, ze slušnosti si někdo vezme kousek a dost. Zbytek putuje tajně do koše... Výjimek není moc.
A to je i ta poslední podmínka, na kterou by se nemělo zapomínat: zdravý rozum, vlastní úsudek. Nestačí mít k ruce přehršel informací. Musí se vybrat ty důležitější, ověřit jejich věrohodnost, posoudit vzájemné vztahy a použít ty nejvhodnější... dojdete-li k výsledku, že život je nezdravý, evidentně někde nastala chyba.
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář
Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul...
Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou
V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel...
V Indii se zřítil letoun s 242 lidmi mířící do Británie, dopadl na lékařskou ubytovnu
Letadlo společnosti Air India s 242 lidmi na palubě mířící do Británie se krátce po startu zřítilo...
Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu
Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na...
Sláva v Přešticích. Na svatbu komtesy z rodu Černínů přijel i belgický král
Své ano si v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích řekli v sobotu v poledne osmadvacetiletá...
Jako v Zakopaném. Frenštát chce topit geotermální energií, rozhodne hluboký vrt
Většina domácností ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku by mohla mít v nedaleké budoucnosti...
Turecké trolejbusy pro Prahu jako potenciální problém. Nižší cena se může prodražit
Dopravní podnik hlavního města Prahy se rozhodl pro odvážný krok. Objednal až 70 bateriových...
Základní škola přišla o miliony korun, účetní poslala peníze podvodníkovi
Nymburská základní škola Komenského přišla podvodem o miliony korun, z účetní školy je vylákal...
Hlubinná úložiště neznamenají žádné riziko, ujistil Pavel při návštěvě Temelína
Prezident Petr Pavel navštívil Jadernou elektrárnu Temelín na Českobudějovicku. Prohlédl si...

Prodej obchodního prostoru, 116 m2 - Vyškov - Palánek
Palánek, Vyškov
5 999 000 Kč
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1138x