Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Zahrej, chraplavý aristóne, ptáku mi nad jiné milý..."

"Svět jsou jen ti, kteří jej živí, by z něho živi byli..." pokračuje verš Wolkerova Moře, u nás doma často citovaný. Proč jsem si ho zapamatovala a jakou má souvislost s jarem?

Aristón, jak ještě mnozí pamatují, byla hliníková krabice s hlubokým víkem, určená na potraviny, která se vozila na výlety, letní byty a rekreace. Vyskytoval se v několika velikostech. Název má podle výrobce, ale také znamená přesnídávku, podávanou ve starém Řecku místo oběda. Ovšem Wolker měl na mysli spíše druhý význam, a to hrací skříň, podobnou kolovrátku.

Nicméně i my jsme vozili všude šikovný aristón plný dobrot, a tak jako pokyn k jeho otevření používali sečtělí rodičové právě tento verš. Navíc přidávali patřičnou patetickou dikci, s jakou by ho asi deklamovali charakterní herci ze staré školy, v 60. letech již zcela out. Absurdní, leč pravdivé.

Aristón byl plný naskládaných sýrů a uzenin, másla, jindy koláčů. Bublanina a malé tvarohové šátečky s marmeládou nás provázely na řadu letních pobytů. Při odjezdu bylo víko vysoko, zajištěné ještě zavařovacími gumami, a postupně se aristón snižoval.

Jezdívali jsme tehdy do různých provizórií, a tak uvařit v předem neznámých podmínkách bývalo dobrodružstvím, když se bylo nutno vypořádat s nedostatkem nádobí, pochybnou vodou, vařiči na hranici použitelnosti a nepředvídatelným zásobováním. Přesto to bylo lepší než být doma a vždycky se to nějak zvládlo. My holky, jako obvykle a přiměřeně věku, pomáhaly.

Bylo těžko odhadnout, jaké bude na místě vybavení k vaření, zda aspoň nějaký prostor, základní nádobí a v jakém stavu. Lednička se ani nepředpokládala. Pro všechny případy vždy matka vezla malý skládacvařič na suchý líh v kostičkách, říkaly jsme mu jako děti postýlka. Na tom si mohla uvařit nejen vodu na kafe, ale v nouzi i větší jídlo. A v sedmdesátých letech ho doplnila rychlovarná spirála z NDR. Samozřejmě nechyběl trojdílný ešus, škrabka na brambory, praktický švýcarák, větší ostrý nůž, pořádný otvírák na konzervy, hrneček na to kafe. A prkýnko na krájení, to se hodilo vždy. Umělohmotný tácek velikosti A4 plnil spoustu funkcí, byla to pracovní i servírovací plocha. Dalo se na něj naskládat umyté nádobí nebo na něm sušit houby. Matka vždy brala s sebou odsypaný čaj a kávu, cukr a sůl, trochu octa nebo rovnou zálivku, to je velmi praktická pomůcka: „Bude jednodušší mít to namíchaný, stačí pak tu zeleninu jen polejt.“ Špatná nebyla ani sklenice s jíškou nebo se sádlem a škvarky, ta se užila. S tuky byl trochu problém, byly balené zcela nevhodně - vše v papíru či alobalu, olej zase ve skleněné lahvi, která se nedala pořádně uzavřít.

 

Vařila se zeleninová jídla, zelné fleky, květák, sterilované fazolky, houby, nové brambory s tvarohem. Lunchmeat měl široké využití – opečená kolečka, obalená či v těstíčku, k tomu kaše třeba z prášku. I do leča se lunchmeat přidával, do buřtguláše. Nakrájený se dával do těstovin, doplnil se vajíčkem. Matka šikovně otevřela konzervu po obou stranách, objela nožem dokola a celý obsah krásně vcelku vymáčkla ven – kdepak potupné dolování kousků hmoty lžící nebo o něco lepší způsob, rozkrájení obsahu v konzervě na proužky a jejich lovení, jichž jsem byla svědkem v dalších letech! 

 Těstoviny, nejvíce špagety, jsme jedli s jednoduchou rajskou z protlaku, později s kečupem a sýrem. Polévky, lívanečky, knedlíky všeho druhu, i sladké, se vařily ze sáčku. Nejvíce se využívaly konzervy vepřového a hovězího ve vlastní šťávě, obsahovaly mnohsa než hotové omáčky, které ani nebyly moc dobré. K nim brambory nebo rýže. I v ešusu uměla matka uvařit klasickou dušenou rýži stejně jako doma. Taky byla často míchaná vajíčka na různé způsoby, i se zbytkem knedlíku nebo brambor, uzeninou.

Vaření během pobytů v různých chatičkách, ubytovnách i stanech představovalo velkou životní školu a pro mě to byl z hlediska věcí následujících velmi podstatný trénink.

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | čtvrtek 9.5.2013 8:30 | karma článku: 8,21 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zmrzliny ze zeleniny

Podzim hýří zeleninou ve všech barvách a chutích, občas se udělá nečekané teplo - babí léto svatováclavské i terieziánské máme ještě před sebou, tak bych řekla, že zmrzlinový zeleninový dezert by k němu mohl tak akorát ladit.

25.9.2014 v 9:28 | Karma: 7,56 | Přečteno: 426x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Trik na zeleninu? Moučníky!

Dobře, jasně, nebude to fungovat stoprocentně, ale co zkusit odpíračům zeleniny ji podat ve formě nějakých buchetek, dortíků, koláčů či zmrzlin? Pár receptů se už u nás uchytilo v dobách dávných i nedávných.

10.9.2014 v 12:15 | Karma: 6,95 | Přečteno: 747x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Zavařujete?

Ovoce i zelenina je dostupná prakticky celoročně, a tak zavařování má smysl asi jen v případě vlastní úrody. Leda by vás to bavilo aspoň jako mě a chtěli jste vyzkoušet nějaké speciality.

16.7.2014 v 9:00 | Karma: 11,20 | Přečteno: 669x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

O noci svatojánské i o slunovratu

Jaro přechází do léta a za pár dnů jsou tu oslavy slunovratu i svatojánské ohně, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídají i klasici ve Snu noci svatojánské či baladě o lesní panně.

19.6.2014 v 9:17 | Karma: 17,40 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Dá se vařit podle historických kuchařek?

Když propaguji historické e-kuchařky, často padne otázka, zda se podle nich dá dnes vařit.

3.6.2014 v 9:59 | Karma: 16,63 | Přečteno: 1693x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky