"Zahrej, chraplavý aristóne, ptáku mi nad jiné milý..."
Aristón, jak ještě mnozí pamatují, byla hliníková krabice s hlubokým víkem, určená na potraviny, která se vozila na výlety, letní byty a rekreace. Vyskytoval se v několika velikostech. Název má podle výrobce, ale také znamená přesnídávku, podávanou ve starém Řecku místo oběda. Ovšem Wolker měl na mysli spíše druhý význam, a to hrací skříň, podobnou kolovrátku.
Nicméně i my jsme vozili všude šikovný aristón plný dobrot, a tak jako pokyn k jeho otevření používali sečtělí rodičové právě tento verš. Navíc přidávali patřičnou patetickou dikci, s jakou by ho asi deklamovali charakterní herci ze staré školy, v 60. letech již zcela out. Absurdní, leč pravdivé.
Aristón byl plný naskládaných sýrů a uzenin, másla, jindy koláčů. Bublanina a malé tvarohové šátečky s marmeládou nás provázely na řadu letních pobytů. Při odjezdu bylo víko vysoko, zajištěné ještě zavařovacími gumami, a postupně se aristón snižoval.
Jezdívali jsme tehdy do různých provizórií, a tak uvařit v předem neznámých podmínkách bývalo dobrodružstvím, když se bylo nutno vypořádat s nedostatkem nádobí, pochybnou vodou, vařiči na hranici použitelnosti a nepředvídatelným zásobováním. Přesto to bylo lepší než být doma a vždycky se to nějak zvládlo. My holky, jako obvykle a přiměřeně věku, pomáhaly.
Bylo těžko odhadnout, jaké bude na místě vybavení k vaření, zda aspoň nějaký prostor, základní nádobí a v jakém stavu. Lednička se ani nepředpokládala. Pro všechny případy vždy matka vezla malý skládacvařič na suchý líh v kostičkách, říkaly jsme mu jako děti postýlka. Na tom si mohla uvařit nejen vodu na kafe, ale v nouzi i větší jídlo. A v sedmdesátých letech ho doplnila rychlovarná spirála z NDR. Samozřejmě nechyběl trojdílný ešus, škrabka na brambory, praktický švýcarák, větší ostrý nůž, pořádný otvírák na konzervy, hrneček na to kafe. A prkýnko na krájení, to se hodilo vždy. Umělohmotný tácek velikosti A4 plnil spoustu funkcí, byla to pracovní i servírovací plocha. Dalo se na něj naskládat umyté nádobí nebo na něm sušit houby. Matka vždy brala s sebou odsypaný čaj a kávu, cukr a sůl, trochu octa nebo rovnou zálivku, to je velmi praktická pomůcka: „Bude jednodušší mít to namíchaný, stačí pak tu zeleninu jen polejt.“ Špatná nebyla ani sklenice s jíškou nebo se sádlem a škvarky, ta se užila. S tuky byl trochu problém, byly balené zcela nevhodně - vše v papíru či alobalu, olej zase ve skleněné lahvi, která se nedala pořádně uzavřít.
Vařila se zeleninová jídla, zelné fleky, květák, sterilované fazolky, houby, nové brambory s tvarohem. Lunchmeat měl široké využití – opečená kolečka, obalená či v těstíčku, k tomu kaše třeba z prášku. I do leča se lunchmeat přidával, do buřtguláše. Nakrájený se dával do těstovin, doplnil se vajíčkem. Matka šikovně otevřela konzervu po obou stranách, objela nožem dokola a celý obsah krásně vcelku vymáčkla ven – kdepak potupné dolování kousků hmoty lžící nebo o něco lepší způsob, rozkrájení obsahu v konzervě na proužky a jejich lovení, jichž jsem byla svědkem v dalších letech!
Těstoviny, nejvíce špagety, jsme jedli s jednoduchou rajskou z protlaku, později s kečupem a sýrem. Polévky, lívanečky, knedlíky všeho druhu, i sladké, se vařily ze sáčku. Nejvíce se využívaly konzervy vepřového a hovězího ve vlastní šťávě, obsahovaly mnohsa než hotové omáčky, které ani nebyly moc dobré. K nim brambory nebo rýže. I v ešusu uměla matka uvařit klasickou dušenou rýži stejně jako doma. Taky byla často míchaná vajíčka na různé způsoby, i se zbytkem knedlíku nebo brambor, uzeninou.
Vaření během pobytů v různých chatičkách, ubytovnách i stanech představovalo velkou životní školu a pro mě to byl z hlediska věcí následujících velmi podstatný trénink.
Jaroslava Kadlasová
Středověk v kuchyni podle Vilemíny
Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?
Jaroslava Kadlasová
Přijďte na Restaurant Day - již tuto sobotu!
Ani nemám čas na blogování, když jsem připravovala tento jednodenní festival amatérských kuchařů. Koná se celosvětově a na mnoha místech, to zjistíte na mapě. Ale já vás zvu do zahrady knihovny na Hradčanech, Pohořelec 25.
Jaroslava Kadlasová
Kváskový chléb a já
Taky vám připadají všechny ty rady překombinované a složité? Žádný strach, vždyť chleba je jen mouka a voda! A trochu práce. Lidstvo ho peče už od pravěku, tak to přece nemůže být taková věda.
Jaroslava Kadlasová
Tradice v kuchyni - polévka z bylin od Retyšky
Divoké byliny k vaření se dneska už prodávají i v hypáči. To je ten pokrok...ale tradičně se využívalo vše, co bylo jedlé a dosažitelné. Hledat jedlé lupení v přírodě může být i docela dobrá zábava.
Jaroslava Kadlasová
Kdo úšelo jí, unikne zbloudění
Docela aktuální, ne? A pojedli jste již dnes úšela? Co že to je? Postní polévka, která se váže k Velkému pátku.
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině
Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...
Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170
Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...
Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold
Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...
Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy
Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...
Mezinárodní obchodník – balicí stroje
ManpowerGroup s.r.o.
Středočeský kraj
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x