Trocha pečení k vyhnání Zimy

Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.

Brownies jsem už pekla ze všeho možného, krom klasiky třeba s cuketou či avokádem, tentokrát se svatojánským chlebem - karobem. Koupila jsem ho už vloni na podzim v prodejně s čajem, kávou a kořením. Karob se dává místo kakaa: pro někoho výhoda, ale očekávejte trochu jinou chuť. Počítat je třeba i s jeho sladkostí, která pečením více vynikne, takže cukru jsem ještě ubrala. Jednou jsem pekla bez čokolády, podruhé jsem ji přidala, ale nemělo to ten efekt. Stačí tedy bez ní, ale hlídat, aby se těsto nepřepeklo a nebylo suché.

Jednoduše zamícháte (stačí i ručně) 3 vejce a 1/2 hrnku cukru krupice, 100 g rozpuštěného másla (vlažného, ne horkého), 6 rovných lžic karobu, 3/4 hrnku hladké mouky, 1/4 lžičky soli a trochu vanilkové esence. Je to množství na menší formu dortovou či hranatou, stejnou používám na klasické brownies (20x20). Vymazala jsem jen máslem a pekla na 180 asi 15-20 minut.

Když jsem viděla, s jakou chutí posnídala osoba blízká zbylé skořicové rolky, hledala jsem nějaké jiné kynuté pečivo k snídani a vzpomněla si na tvarohové kynuté těsto - bůhvíkde jsem ho viděla, asi v nějaké staré kuchařce, ale nenašla jsem ho, až internet mi pomohl a dala jsem recept dohromady. Obyčejné kynuté je takové jalové a moc brzy vyschne, chtěla jsem, aby bylo jedlé aspoň pár dnů. A to tvaroh zařídil. Zahřála jsem 250 ml mléka a nechala v něm rozpustit 100 g tuku (másla a sádla celkem). V robotu jsem ušlehala 1 vejce a 1 žloutek se 100 g cukru (= méně sladké, můžete dát i 150 g) a špetkou soli, přidala 125 g tvarohu a asi 600 g polohrubé mouky s nadrobenými 30 g droždí a zadělala mlékem s tukem. Dala jsem vykynout, měla by stačit půlhodina. Mně těsto trochu překynulo, ale nijak to nevadilo. S těstem se pracuje stejně jako s kynutým. Udělala jsem pár buchet s jablkovými povidly a taky pár bulek s rozinkami. Potírala jsem zase máslem a po upečení ještě jednou máslem s rumem (1 : 1), i to je krok nutný k dosažení vláčnosti. A pocukrovat navrch. Bulky vydržely další dva dny. Docela mě nadchly.

Něco menšího tvarohového s využitím černého rybízu z mrazáku, to byly drobenkové minikoláčky v muffinové formě.

Použila jsem tento recept, ale do drobenky jsem dala i hrst vloček. Do formy s 12 důlky se vejde asi polovina množství. Na dno jsem přimáčkla trochu drobenky, na ni nasypala pár kuliček černého rybízu ze zmražených zásob, zalila jsem tvarohem a posypala drobenkou navrch. V jednotlivých porcích je drobenkový koláč lépe manipulovatelný :)

Černý rybíz jsem využila i do crumble, kde jsem ho zkombinovala s jablky a čistě vločkovou drobenkou, množství podle oka. Dá se do ní přidat třeba i kokos nebo zbytek ořechů, já přidala poslední lžíci griliáše.

Dávno už nekupuju žádné sladké pečivo, ani tyčinky či sušenky. Snad i vám budou recepty inspirací, první a poslední jsou na přípravu vyloženě snadné.

Autor: Jaroslava Kadlasová | neděle 13.3.2016 18:24 | karma článku: 10,23 | přečteno: 411x

Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 104x | Diskuse | Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1271x | Diskuse | Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 338x | Diskuse | Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1131x | Diskuse | Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 786x | Diskuse | Ona

Nejčtenější

„Ty jsi bezva chlap, já ti dám zadarmo.“ Fotograf vzpomíná na hříšné devadesátky

27. dubna 2025  16:27

Fotil sametovou revoluci i dusno pozdní normalizace. Teď Jaroslav Kučera vydává knihu Sex po...

Poslední týden na daňové přiznání za rok 2024 online. Jak na to?

25. dubna 2025  9:05

Nejen podnikatelé, drobní živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné musí podat daňové...

Španělsko a Portugalsko paralyzoval blackout. Sánchez vyhlásil stav nouze

28. dubna 2025  13:51,  aktualizováno  21:26

Celé pevninské Španělsko a Portugalsko v pondělí po poledni postihl rozsáhlý výpadek proudu....

Američané zadrželi na letišti mladé německé turistky. Musely se svléknout

22. dubna 2025  14:52

Americká pohraniční stráž zadržela na Havaji dvě mladé německé turistky, protože neměly vybrané...

Americká letadlová loď uhýbala palbě, při manévru utopila stíhačku za miliardu

29. dubna 2025  9:31

Posádka americké letadlové lodi USS Harry S. Truman, která operuje nedaleko pobřeží Jemenu, si...

Senátoři rozhodnou o tlumičích na zbraních i velké reformě sociálních dávek

30. dubna 2025  5:40

Lékaři budou povinně ověřovat to, zda mají zbrojní průkaz jejich pacienti s nemocí, vadou nebo...

Můžou za to větrníky a soláry? Blackout ve Španělsku provázel i výpadek informací

30. dubna 2025

Premium Nic podobného ve Španělsku dosud nezažili. Pondělní blackout uvěznil desítky milionů lidí ve...

Co to je za čilého staříka? Otec Izraele se postavil na hlavu a ukázal železnou vůli

30. dubna 2025

Seriál Na pláži v Tel Avivu můžete narazit na podivuhodnou sochu: břichatého staříka v plavkách stojícího...

Chtěla jsem do politiky, ale zklamala mě. Aktivistka Haškovcová o klimatu i Gretě

30. dubna 2025

Premium Rozárie Haškovcová je ve svých 22 letech jedním z nejsilnějších hlasů šířících osvětu o změnách...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1137x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.