Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Středověk v kuchyni podle Vilemíny

Nabídku, abych s dalšími spřátelnými foodlovery připravila středověké občerstvení pro Muzejní noc v Městské knihovně v Praze, jsem nemohla odmítnout! No nemám já práci snů?

Vloni jsme chystali kavárnu v prvorepublikovém duchu, zájem o ni byl enormní. Letos je téma karlovské. Dali jsme si práci s nastudováním příslušné literatury od Beranové přes Vondrušku po webovky různých nadšenců. Navštívila jsem pro více inspirace i akci Gastronomie doby Karla IV. v hotelovce v Bohnicích (foto je odtud).

středověk

Jak tedy na to? Kance ani bobří ocas asi na travertinu péci nebudeme, to bylo jasné. Mnohé autentické pokrmy by dnes nikdo nejedl, s lojem, krví, vnitřnostmi... budeme to muset nějak upravit, vybrat. Lidi si spíše dají něco do ruky, slaného i sladkého. Od prvotního nadšení a praktických pokusů jsme se dostali až k mírnému zoufalství: co uvařit, aby to bylo dost středověké, a přitom jedlé?

Ostatně konkrétní recepty ještě doloženy nejsou, tak použijeme tehdy dostupné suroviny a známé popisy pokrmů. Bez čeho se musíme obejít? Co ještě nebylo?

BRAMBORY, CUKR, KÁVA, ČAJ, KAKAO, KAŠTANY, FAZOLE, RAJČATA, PAPRIKY, KUKUŘICE, TĚSTOVINY

Vařilo se na otevřeném ohni, v kotlích, peklo se v pecích, na rožních, udilo se, ale nesmažilo se v tuku. Knedlíky se dělaly třeba masové, ale ještě ne klasické z mouky. Hlavní přílohou byl chléb, jedly se kaše a placky nebo šišky ze všeho možného, často s masem. Nechyběly luštěniny. Omáčky byly hodně z ovoce (jablka, švestky, hrušky, dřínky, lesní plody), používalo se vetší množství koření a hodně se mastilo. Byl znám tvaroh i zakysaná smetana, uleželé sýry. Jak vypadaly koláče, není známo, na obrázcích jsou kulaté či šišaté, mazance i pletence. Mouky nebyly tak bílé, spíše celozrnné.

středověk

Často vařím českou klasiku, a tak se i v mých receptech najde plno vyhovujících jídel: omáčky s ovocem i paštiky, chléb z kvásku, slané záviny, pohankové lívance. Jsme tím středověkem ovlivněni víc, než by nás na první pohled napadlo. Ovšem třeba hrách ráda nemám, do toho se pouštět nebudu.

Co můžete zítra ochutnat? Koláče i mazance, placky, polévku, varmuže, šišky, svítek s omáčkou, pečená jablka, paštiku, závin s klobásou a zelím, lívance s mázem. Zařídili jsme i ochutnávku piva, vařeného podle středověkého receptu. Víno, medovinu a mošt přidáme také.

V kuchyních to už bublá a prská, trouby pečou, adrenalin stoupá, jak sleduji zprávy od ostatních kuchařek. Zatím se i mně vše zdařilo připravit bez nehody: středověký máz, což je džem z mrkve a bezového květu s medem a kořením, hruškovou varmuži-povidla, masové placky, paštiku s jalovcem. Kváskový chléb kyne, další těsta přijdou na řadu odpoledne.

středověký máz

Nečekejte, že budovu z 20. let minulého století proměníme ve středověkou krčmu, ani historické kostýmy nepoužijeme. Zato jídla budou nejen autentická, ale i chutná.

chléb

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | pátek 10.6.2016 12:34 | karma článku: 14,25 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů

5. května 2024  10:39

S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky