Postní období a odlehčování v kuchyni
V tradičním půstu se vynechává maso, jedí se luštěniny, kaše, zeleninové polévky, ryby i vejce, jídla z brambor a zelí, s maštěním se šetří. Více jídel se dusí a vaří, méně se peče. Pamlsky ani alkohol se nepodávají. Smažené se omezuje jen na případy, kdy nahrazuje maso. Ale ano, však Tvarohové koblihy, co smaženou rybu nahradí, najdeme už u Retišky. Je to jedno z postních jídel, která nejsou vyloženě nízkokalorická, ještě před sto lety se na diety moc nehrálo. Jedly se i raci, žáby, šneci. Jídlo se dochucovalo račími ocásky nebo račím máslem.
Současné odlehčování za účelem redukce váhy zase kromě zeleniny a luštěnin vyznává i lehká masa, mléčné výrobky, ale méně sacharidů a tuků. Měli bychom hodně omezovat i uzeniny a tradičně alkohol. Tzv. Suchej únor není tedy žádná převratná novinka. Tolik teorie, ale jak se s tím vypořádat?
U mě dobré úmysly začínají nákupem vhodných surovin: zásobím se vločkami, fazolemi, bílým masem, celozrnnou moukou, tvarohem a kysaným zelím a ještě něčím navíc, vždyť o víkendu se postit není nutno. Odlehčovat chceme, to je pravda, ale když má zrovna nějaký člen rodiny narozeniny, uděláme výjimku :)
Pak začnu vymýšlet ty odlehčené recepty, třeba zapečený pórek, rybu se zeleninou, mexickou fazolovou polévku, cibulačku, zeňačku, domácí kváskový chléb a bramborovotvarohové šišky...Bramborovou kaši lze zkombinovat s mnoha druhy
zeleniny: mrkví, celerem, dýní, cibulí: tu dýni bych ráda vyzkoušela. A taky tradiční kyselo by se mělo zas jednou uvařit, když se po něm jmenuje ta kniha, chlebový kvásek udržuju v pohotovosti. A říkám si, že to není vůbec problém.
Při vaření se to však trochu zvrtne, tu je třeba pro chuť více slaniny, tam více másla, tvaroh dát tučnější, aby se nedrobil, na zeleninu použít víc oleje, k risottu přidat kus masa, bešamel bez másla taky neuděláte. Do pomazánky s tvarohem přidám trochu majonézy, aby to nedrhlo v krku,.lepší upéct nějaké dietnější buchty než skončit na kupovaných sladkostech, kyselo zas fakt nejí všichni, tak to až příležitostně. Nějak to už poskládám, máme i kombinace zcela vzorné: salát ze syrové červené řepy, k němu sýrová pomazánka a domácí chléb s velkým podílem CZ mouky, caponata s kuskusem, pečené kapustičky, lokše nasucho, čočková polévka s rajčaty a mrkví, makový závin z kynutého tvarohového těsta, vločkový "závin" s jablky.
O víkendu kuře s nádivkou z kaštanů, králík na zelenině, vajíčková pomazánka a salát s ředkvičkami, dort z červené řepy. (Recepty najdete tady.) Odlehčení se projeví aspoň trochu, ostatně váha to rozsoudí: ručička ustupuje neochotně, ale přece.
Mrzí mě, že se rádi odvoláváme na evropské tradice (a je to nutné zvlášť v téhle době, nezapomínat na své kořeny), ale přitom nejsme ochotni je ctít, pokud to znamená i nějakou naši újmu, omezení. Masopust ano, ale postní dobu už ne. Zábavy ano, ale
povinnosti ne-e. Přitom se zdá, že do budoucna by se nám takový trénink zatraceně hodil...
Jaroslava Kadlasová
Trocha pečení k vyhnání Zimy
Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.
Jaroslava Kadlasová
16. květen, to je Restaurant Day
Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!
Jaroslava Kadlasová
Končí nám advent
A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.
Jaroslava Kadlasová
Překvapivě chutné moučníky z brambor
Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.
Jaroslava Kadlasová
Zmrzliny ze zeleniny
Podzim hýří zeleninou ve všech barvách a chutích, občas se udělá nečekané teplo - babí léto svatováclavské i terieziánské máme ještě před sebou, tak bych řekla, že zmrzlinový zeleninový dezert by k němu mohl tak akorát ladit.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky
Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...
Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu
Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....
Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...
V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel
V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x