Po svátcích plných vaření
Zejména v pátek a sobotu jsem si to užívala.
V pátek jsem se pustila do spíše netradičních pokrmů, upekla jsem totiž téměř postní syrečkový koláč na způsob quiche, zároveň v troubě zbylo i místo na pár plněných žampiónů - obojí chutnalo skvěle!
Potom jsem si předpekla telecí, které jsem trochu prošpikovala a vylepšila šťávu přidáním žampiónových nožek. Uvařila jsem si i maso na nádivku, využila jsem odřezky z telecího, libový bůček a kvůli chuti vývaru jsem tam na pár minut přidala i uzenou libovou slaninu.
Ještě jsem nakrájela rohlíky, zalila je vývarem, nasekala maso a vše odložila.
Sobota proběhla ve znamení příprav na večeři. Dopoledne jsem ještě na procházce ulámala pár větví :) a dokoupila zapomenutý hrášek s mrkví na nedělní bramborový salát. Taky jsem si zadělala z namnoženého kvásku těsto na chleba. Kol poledne jsem se pustila do vybraných cheesecake brownies. Zprůměrovala jsem několik receptů, inspiraci jsem našla např. na stránkách Joy of baking nebo Davida Lebovitze. Rozpustila jsem na nepříliš horké plotýnce 112 g másla a 150 g nalámané čokolády (celou 70% a půl lepší mléčné), odstavila, pak přidala 150 g cukru, 3 vejce jedno po druhém, 2 lžíce kakaa, 100 g mouky, 2 špetky soli. Přimíchala jsem dalších 100 g čokolády nakrájené na čtverečky (čočky jsem neměla).
Navrch jsem smíchala 100 g lučiny se zakysanou smetanou a 1 žloutkem, osladila asi 75 g cukru. Sýrová vrstva se má promíchat s čokoládovou, aby udělala mramorování. Už jsem to jednou dělala, ale nepamatuju si to, bylo to nejméně před 3 roky. Upekla jsem v železné smaltované pánvi, která je menší než má dortovka. Musím říct, že pod sýrovou vrstvou je ještě méně poznat, zda je už těsto upečené, ale nějak jsem to trefila. Nesmí se přepéci, to by bylo škoda. Peče se asi 35 minut při 180 stupních. Podařilo se mi pak celý velmi čokoládový koláček vyklopit a převrátit zpět, jen vrchní hrana se z jedné strany trošku pochroumala. Byla to muka, než jsem mohla večer ochutnat - asi proto nedělám ráda kulaté dorty, které prostě předem nelze otestovat :)
Je to čokoládová nálož, velice vydatná - mně chutnal luxusně. Kdo nemá rád hořkou čokoládu, ať použije aspoň z poloviny jinou, bude jí na něj moc. Mramorování dodá další chuťový rozměr i ozvláštní vzhled. Zdají-li se vám čokoládová těsta málo výrazná a mdlá, je tohle správná volba!
K obědu ještě byly ty žampiony, doplněné kuskusem. Po nich jsem připravila avokádovou pomazánku a suroviny do nádivky, hlavně bylinky. Chleba konečně dokynul, tak jsem ho dala péci. Dopadl stejně dobře jako dříve.
Dokončila jsem nádivku, ta kyne též aspoň půl hodiny. Oloupala jsem si brambory na kaši a omyla zeleninu na míchaný salát. Vzpomněla jsem si, že mrkev se dá na dlouhé plátky nakrájet škrabkou - povedlo se, vypadají velmi efektně.
Sklidila jsem, co bylo třeba, a připravila stůl.
Po chlebu šla do trouby nádivka a nakonec maso, to stačilo jen malinko nechat dopéci. Osoba blízká uchystala nápoje.
Kaši jsem dokončila před příchodem návštěvy a po předkrmu zalila salát. Večer jsme strávili příjemně s tímto menu:
portské
avokádová pomazánka s nachos
telecí pečeně, velikonoční nádivka, bramborová kaše, míchaný salát
červené víno, voda
cheesecake brownies
káva
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný
Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....
Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda
Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....
Putinova inaugurace bez Česka. Vláda odvolala velvyslance, řekl Lipavský
Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...
Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!
Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x