Po pražsku
Zajímavý je postoj obecného západního cizozemce k cenám. Ač v přepočtu jsou pro něj naše ceny pořád velmi výhodné, zajímá se o obvyklou cenovou hladinu a není nikterak zvědav na předražené ceny jen proto, že na to má. To taky na rozdíl od cizozemců ze strany východní nedává najevo a nepotřebuje se předvádět. Peníze vydává uvážlivě.
V roli turistky jsem shrnula svoje dojmy z navštívených stravovacích zařízení.
Při programu, který by se zdál nezasvěceným poněkud kuriózní, jsme zavítaly nejprve do holešovické tržnice - mám to víceméně z ruky, a tak jsem využila možnosti podívat se konečně i na halu 22 s ovocem a zeleninou. Vypadala v tu teplou zářijovou sobotu překrásně, nabídka všeho zboží byla bohatá a opravdu bych si tu vybrala ohromný nákup. Koupily jsme si jen pro chuť pár švestek.
Pokračovaly jsme k oblíbenému stánku s bramborákem, pro návštěvu hlavním lákadlem - bramborák je velký a dozlatova smažený, mohl by být však propečenější, což obsluha nestíhala vzhledem k velkému zájmu. Ale kamarádce jako připomínka dětství chutnal výborně, tak to je hlavní.
Oklikou jsme dojely do Stromovky - velkou atrakcí bylo "převlékání" tramvaje, prostě změnila číslo za jízdy. Neuvěřitelné. U Šlechtovky je provizorní zahradní restaurace, na niž je navázána řada dalších aktivit, ale budova sama jen namalovaná. Víc aktuálních informací o rekonstrukci jsem nenašla. Jako dítě jsem tu jednou s rodiči byla na obědě, pamatuju matně na malovaný strop - Navrátilovy fresky.
Vozovna vypadala zajímavě, ale bylo zde plno a na pražená masa jsme neměly chuť. Pak jsme prošly až na Letnou a mohly zajít do kavárny Alchymista, kde jsem konečně i já zažila otevřenou zahrádku, překrásně upravenou, s mnoha oddělenými zónami - skutečně výjimečnou oázu.
Káva je tu dobrá a nabídka zákusků rozmanitá, zajímavé jsou i retro prvky, třeba kuchyňské nádobí ve vitrinách. Odpočinek jsme tu strávily velice příjemně.
A jako další vzpomínku jsme si na večeři nakoupily čerstvé chlebíčky od Hájka, velmi vyhovující, převážně klasické, i když ten s kachním masem a pomerančem nebyl vůbec špatný.
Další den jsme se po poledni dostaly na Nový Svět, kde jsme zkusily Zlatou hrušku. Měla jsem o ní neurčité reference - že výborná, ale ceny jsou vyšší. To bylo zařízení trochu moc na oko, i když prostředí je výjimečné. Ale když už jsme tam byly, něco jsme si objednaly. Staročeská paštika s brusinkami vypadala domácí, hrubší struktury a dobře ochucená, leč slanější. To asi byla obecná vlastnost, protože i moje cibulačka, jinak dosti dobrá, obsahovala soli přesmíru. Původní záměr, že to tady zkusíme, zda sem vzít i větší skupinu na večeři, jsme tedy zavrhly.
Odpolední dezerty v Imperialu, který svým interiérem návštěvu oslnil, nezklamaly. Ze všech zmíněných podniků se obsluha chovala nejprofesionálněji. Imperial je zařazen mezi nejkrásnějšími světovými kavárnami v jedné prezentaci, šířené mailem, i proto ho chtěla kamarádka navštívit.
K večeřím s celou skupinou rodinných příslušníků a přátel se všem letos zalíbilo u Mlsnýho kocoura na Míráku, kde jim chutnalo jídlo i pivo a nebylo to daleko od hotelu. Takový styl nekuřácké restaurace jim vyhovoval po všech stránkách. Sama jsem tam jedla velmi dobré osso buco a i další pokrmy, které jsem viděla, působily dobře. Podobně to působilo u Staroměstské v hospodě U knihovny, ale tam jídlo nedopadlo tak dobře. Působilo trochu nudně, bez nápadu. Asi byl jiný kuchař, protože při předchozí návštěvě cca před půl rokem se nabízela zajímavější jídla a chutněji připravená.
Výběr byl ovlivněn dalším programem a taky teplým počasím. Viděla jsem cestou i další restaurace, které by možná stály za návštěvu, ale více takových, co právě nelákaly - když mám od prvního pohledu pocit, že místo útoku na chuťové buňky mě čeká spíš útok na peněženku, že prostředí nevypadá zrovna moc čistě a obsluha přívětivě, je nejlepší jít o dům dál, a to někdy doslova. (Aktuálně: hlas pro blog)
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů
Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....
Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát
Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...
Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia
„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...
Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození
Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...
Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka
Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...
Přijíždí nový slovenský prezident Pellegrini a začíná usmiřování špiček
Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijíždí do Prahy na první zahraniční návštěvu v nové...
Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března
Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...
Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, říká zpráva centrály
Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je...
Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie
Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1136x