Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pečínka po česku

Na svatého Matěje se už chodívalo v jarním kabátě, jak nikdy nezapomene připomenout moje matka a jak i já ještě matně pamatuju - ale taky se užilo hodně zimy, sluníčko vždycky nesvítilo.  Než se v počasí prosadí jaro, rádi si dáme nějaké dobré pečené maso.

Vepřová pečínka s ovocemJaroslava Kadlasová

Mám ráda kombinace s ovocem, ale nic exotického, k pečenému vepřovému se výborně hodí jablka i švestky, třeba sušené.

Takový pokrm zahřeje i na duši. Křehké propečené maso, nijak přetučnělé, s lehce nasládlou a nakyslou šťávou a dobrou přílohou potěší mnohého strávníka.

Vybírám si hezkou krkovičku nebo plecko, na čtyři porce tak kilový kousek. Peču většinou hned dva najednou. Maso sundám z kosti, kterou ale dám do pekáče také. Nemá-li maso kompaktní tvar, může se naplnit ovocem i dovnitř a trochu zavázat provázkem.

Vepřovou běžně nasolím, opepřím, na pekáč přidám na klínky pokrájenou cibuli, jeden či dva stroužky česneku a podliju vodou do 1,5 cm výšky.  Dám péci - nejlepší je pomalejší pečení při 160-180 stupních, které u kilových kusů masa trvá nejméně dvě hodiny, někdy dvě a půl. Na skutečné pomalé pečení při ještě nižší teplotě a v délce nejméně pěti šesti hodin trpělivost nemám :) Na začátku se může maso přikrýt poklicí nebo alobalem, ale když je dost podlité, není ani při téhle teplotě třeba. Vepřové se nevysuší tak snadno jako jiné maso. Když do něj bodneme až do středu a nevytéká růžová, ale hnědá šťáva, je pečené. Tuhost masa tím odhalíme také.

Ovoce stačí přidat až po hodině - hodině a půl. Jablka by se neměla zcela rozpadnout, když to vyjde, vypadají hezky kroužky i klínky. Slupky lze ponechat. Švestky bez pecek zůstanou vcelku. Pokud se ovoce rozvaří, je to závada jen estetická, na chuť je výborné i tak. Na kilo masa dávám jedno větší jablko a velkou hrst švestek.

Když nechci vařit příliš dlouho, předpeču maso jeden den hodinku, třeba večer, a druhý den dopeču s ovocem. Ke konci, nemá-li maso dostatečně vypečenou kůrčičku, teplotu zvýším na 220 stupňů. Šťáva se vytvoří pěkná, možná bude třeba ji trochu přisolit. A stále dolívat vodu, aby se nakonec neztratila. Všechny použité suroviny se už o dobrou chuť postarají samy. Hotové maso se má nechat tochu odpočinout - pak ho naporcuju a vrátím do trouby.

Během pečení si připravím i přílohu - tradiční, a přesto neběžnou je třeba krupicový svítek. Na jeho přípravu stačí asi tak dvacet minut. Na porci počítám jedno vejce a 40 g krupice. Příslušný počet vajec a krupici lehce promíchám v malé misce a upeču na pánvi s olejem a máslem  (každého lžičku) takovou silnou tuhou omeletu, a to spíče pomaleji a z obou stran. Pak ji navrch posolím a horkou vodou z konvice zaliju dosti vydatně, aby byl potopený a syčící hned přiklopím Je třeba taky zmírnit teplotu, to je jasné.

Voda se nasákne do krupice. Trvá to pár minut, asi pět. Svítek tím navařením vyskočí, ještě ho obrátím a dovařím, aby byl v celé tloušťce dost měkký a kyprý. Může se i trochu vody přidat, když se moc rychle odpaří. Hotový svítek se pokrájí na kostky, proužky nebo dílky a podává k omáčce.

Krom svítku se hodí i žemlové knedlíky nebo obyčejné škubánky. Doporučuji vyzkoušet některou méně obvyklou přílohu. Dostanete tak s ovocem kombinaci, která obligátní vepřovou pečínku zajímavě chuťově obohatí.

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 28.2.2012 8:20 | karma článku: 12,72 | přečteno: 1163x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  16:06

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Největší vzdušný útok Ukrajiny od invaze. Satelity ukázaly zkázu ruských letadel

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  16:06

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Oroduje za psychology ve sportu. S nápadem vyhrála studentskou soutěž

17. května 2024

Šest mladých lidí s šesti inovativními nápady. Tak vypadal další ročník studentské soutěže Měníme...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12,  aktualizováno  15:57

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky