Pečínka po česku
Vepřová pečínka s ovocemJaroslava Kadlasová
Mám ráda kombinace s ovocem, ale nic exotického, k pečenému vepřovému se výborně hodí jablka i švestky, třeba sušené.
Takový pokrm zahřeje i na duši. Křehké propečené maso, nijak přetučnělé, s lehce nasládlou a nakyslou šťávou a dobrou přílohou potěší mnohého strávníka.
Vybírám si hezkou krkovičku nebo plecko, na čtyři porce tak kilový kousek. Peču většinou hned dva najednou. Maso sundám z kosti, kterou ale dám do pekáče také. Nemá-li maso kompaktní tvar, může se naplnit ovocem i dovnitř a trochu zavázat provázkem.
Vepřovou běžně nasolím, opepřím, na pekáč přidám na klínky pokrájenou cibuli, jeden či dva stroužky česneku a podliju vodou do 1,5 cm výšky. Dám péci - nejlepší je pomalejší pečení při 160-180 stupních, které u kilových kusů masa trvá nejméně dvě hodiny, někdy dvě a půl. Na skutečné pomalé pečení při ještě nižší teplotě a v délce nejméně pěti šesti hodin trpělivost nemám :) Na začátku se může maso přikrýt poklicí nebo alobalem, ale když je dost podlité, není ani při téhle teplotě třeba. Vepřové se nevysuší tak snadno jako jiné maso. Když do něj bodneme až do středu a nevytéká růžová, ale hnědá šťáva, je pečené. Tuhost masa tím odhalíme také.
Ovoce stačí přidat až po hodině - hodině a půl. Jablka by se neměla zcela rozpadnout, když to vyjde, vypadají hezky kroužky i klínky. Slupky lze ponechat. Švestky bez pecek zůstanou vcelku. Pokud se ovoce rozvaří, je to závada jen estetická, na chuť je výborné i tak. Na kilo masa dávám jedno větší jablko a velkou hrst švestek.
Když nechci vařit příliš dlouho, předpeču maso jeden den hodinku, třeba večer, a druhý den dopeču s ovocem. Ke konci, nemá-li maso dostatečně vypečenou kůrčičku, teplotu zvýším na 220 stupňů. Šťáva se vytvoří pěkná, možná bude třeba ji trochu přisolit. A stále dolívat vodu, aby se nakonec neztratila. Všechny použité suroviny se už o dobrou chuť postarají samy. Hotové maso se má nechat tochu odpočinout - pak ho naporcuju a vrátím do trouby.
Během pečení si připravím i přílohu - tradiční, a přesto neběžnou je třeba krupicový svítek. Na jeho přípravu stačí asi tak dvacet minut. Na porci počítám jedno vejce a 40 g krupice. Příslušný počet vajec a krupici lehce promíchám v malé misce a upeču na pánvi s olejem a máslem (každého lžičku) takovou silnou tuhou omeletu, a to spíče pomaleji a z obou stran. Pak ji navrch posolím a horkou vodou z konvice zaliju dosti vydatně, aby byl potopený a syčící hned přiklopím Je třeba taky zmírnit teplotu, to je jasné.
Voda se nasákne do krupice. Trvá to pár minut, asi pět. Svítek tím navařením vyskočí, ještě ho obrátím a dovařím, aby byl v celé tloušťce dost měkký a kyprý. Může se i trochu vody přidat, když se moc rychle odpaří. Hotový svítek se pokrájí na kostky, proužky nebo dílky a podává k omáčce.
Krom svítku se hodí i žemlové knedlíky nebo obyčejné škubánky. Doporučuji vyzkoušet některou méně obvyklou přílohu. Dostanete tak s ovocem kombinaci, která obligátní vepřovou pečínku zajímavě chuťově obohatí.
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace
Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...
Největší vzdušný útok Ukrajiny od invaze. Satelity ukázaly zkázu ruských letadel
Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...
Oroduje za psychology ve sportu. S nápadem vyhrála studentskou soutěž
Šest mladých lidí s šesti inovativními nápady. Tak vypadal další ročník studentské soutěže Měníme...
Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí
Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...
Byt 1+kk, 27 m2, v ulci Oty Bubeníčka, Praha 10 - Uhřiněves
Oty Bubeníčka, Praha 10 - Uhříněves
13 500 Kč/měsíc
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x