Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odklad okurkové sezóny

Tentokrát doslova - protože k té mediální se vyjadřovat nemám zájem. Radši pojďte se mnou na výlet, při kterém milovníci jídla a jeho přípravy mohou naplnit vrchovatě své choutky...

Roubenka 1791 je název pro areál penzionu s restaurací v Truskavně na Kokořínsku. Octla jsem se tam při výletě (víceméně plánovaně). Památkově chráněná usedlost, zrekonstruovaná v původním stylu, zvenčí není ničím nápadná. Za vraty se otevře rozlehlý bývalý dvůr, obklopený několika budovami obytnými i hospodářskými, který přechází do sadu na svahu. Najde se tu pár romatických zákoutí, záhony bylin, jezírko, venkovní posezení, ale i zábava pro hosty - bazén, dětská horostěna.


 

 
Hlavní obytné stavení skrývá také restauraci s víceméně českou kuchyní. Prostředí není přeplácané dekoracemi, to mi vyhovovalo. Profesionální obsluha se chovala přívětivě a dokázala nám poradit, když jsme se nemohli rozhodnout - prý zelí je obzvlášť výborné a kuchař mu věnuje zvláštní péči. Polévka se nabízela dršťková a králičí "kaldon", ale nedali jsme si. Z důvodu kapacity žaludků ani předkrm, ač pár jich lákalo hodně, třeba domácí sulc nebo kachní paštika s hruškovým ragú. Přitahovala i zvěřina, některá bezmasá jídla a domácí přílohy, kterých se nabízelo hned několik - bosáky, nočky, žemlové knedlíky.
Aranžmá jednoduché na bílých talířích, to taky potěšilo - žádné neúčelné vyzdobování se nekonalo. Šťáva ke kachně obsahovala jablka a švestky, ale byla dle panujících mravů procezená, mně by v ní zvlášť v rustikálním prostředí pár kousků ovoce vůbec nevadilo. Noky ladily, maso chutnalo dobře. Zelí bylo dobré, možná mohlo být jemněji nakrájené.
Králičí roláda vypadala hezky, nebyla suchá, ale mohla být více ochucená. Restovaná zelenina s fazolkami je dobrý nápad. K pití se nabízejí i přírodní džusy, ale k vybranému jídlu jsme volili pivo.
Vzhledem k běžné hospodské produkci v okolí mohu jídla ohodnotit jako velmi chutná, solidně připravená ze surovin a vybraná s ohledem na podmínky.
Jako moučník jsme si zvolili klasicky lívanečky s ovocem, tvaroh k nim měl být domácí. O specialitě - makové zmrzlině - jsem zrovna zaslechla od vedlejšího stolu hodnocení v tom smyslu, že to ještě nikomu nechutnalo... a ani nebylo na zmrzlinu to správné počasí. Tak třeba jindy.
Roubenka je zrekonstruovaná pečlivě a kvalitně, jak dosvědčila úroveň toalet i další detaily.
Oběd proběhl velmi uspokojivě. Celá usedlost působí příjemně, ač trochu bezradně - v sadu a okolí sauny i meditační chýše narostla již tráva do půl metru, ty využívaně nepůsobily. Penzion nabízí i relaxační místnost, masáže či podkrovní čajovnu, konají se tu i rozmanité akce. Přemýšlela jsem, proč mi tohle spojení nesedí - asi mnoho psů... Myslím, že nejednoznačná orientace na cílové skupiny vyvolá v hostech spíše nejistotu, než aby nalákala zákazníky různého zaměření. Snad sem najdou cestu všichni, kteří by zdejší prostředí ocenili.
 

 
Pár kroků odtud jsme objevili skalní obydlí, romanticky zanedbané po delším nepoužívání. Ale měli jsme štěstí, že se zrovna ukázal majitel (ano, má skalní byt zaregistrovaný) - prý tam bydlel jeho dědeček, narozený koncem 19. století. Místnosti, snad pět v řadě, jedna se sloupovým vchodem, tam už byly v té době vytesané. Jejich stáří vůbec jasné není. Majitel by zde rád zřídil jakýsi skanzen.
Z dalších zajímavých míst možno ještě jmenovat obnovený kostel a křížek v Šemánovicích, kde jsme se zastavili i v Nostalgické myši s nejsitou budoucností, a z hlediska kulinárního i zastávku v liběchovských sádkách pro čerstvé pstruhy. Borůvek bylo letos málo, ale misku na ochutnání jsem dostala, stejně jako další "bobulky", jak jsem už líčila v zavařovacím maratónu minule. Pro úplnost jedlých požitků musím ještě zmínit první letošní smaženici.
Jen nakládačky, kterých jsem viděla při cestě tam spousty, se mi nepodařilo zrovna při odjezdu nikde objevit. A to jsem už měla i to višňové listí, abych je mohla správným způsobem naložit!
Návštěva i s výletem mě však bavila velmi. Objevování drobných zajímavostí v malebných regionech přináší potěšení samo o sobě, ale hlavní kouzlo spočívá v příjemné společnosti dobrých přátel.

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 25.7.2012 8:31 | karma článku: 9,36 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky