Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nostalgické Vánoce

Čas obrousí vzpomínkám hrany, a tak svoje dětství vidím docela idylicky. Všechny ty vánoční přípravy mě bavily.

Den dva před Štědrým dnem se pekly vánočky a kuchal kapr. Tyhle dva úkony zkrátka patří k sobě. Pro pomáhání u toho bylo příležitostí spousta, pořád se něco krájelo, obíralo, míchalo. Nejprve se ráno zadělalo na vánočky, což představovalo přípravu kvásku, jinak v rodině málokdy používaného. Následovalo tření másla, nikdy jiného tuku, se žloutky a cukrem. Zadělávání těsta se vždy účastnila téměř rituálně celá rodina, i otec. Vánočky jsme pekli z kila mouky, a to už je pěkná dřina! Jeden držel velkou mísu, druhý zpracovával vařečkou těsto, pěkně po kouskách ukrajoval a každý prohnětl, až mu na vařečce poskakovala celá hrouda. Musela být hladká, lesklá a přiměřeně pružná, nesměla se lepit, a když se těsto málo propracovalo, na výsledku to bylo hned znát! Vánočka se trhala, nebyla hladká ani dost kyprá.

Na těsto se pak prostřela utěrka a navrch položil polštář, aby bylo v teple, a postavilo se ke kamnům kynout. Ještě se patřilo udělat nad ním křížek.

 

Když bylo zaděláno, byl čas dvě až tři hodinky na kapra. Nejprve jsme ho šli koupit na nejbližší roh. Ryby se prodávaly několik dnů, ale na noc se neodvážely, prodavači je museli hlídat před udušením i před krádeží. Když mrzlo, kolem kádí se všude udělalo kluzko a na vahách námraza. I bylo třeba s drsnými prodavači-brigádníky pevně vyjednávat, aby neprodali hlavně led. Někdy ryby podivně plavaly na boku, museli jsme koukat, zda aspoň vypouštějí bublinky. Když prodavač divoce obsahem kádě zamíchal, platilo to za podezřelé znamení, kterým odváděl pozornost od přidušených kusů.

 

Nikdy jsme neměli kapra ve vaně, tedy tehdy jsme neměli ani tu vanu, jen sprchový kout. Moc jsme to jiným dětem záviděly, ale zase se nám trochu eklovalo sdílet se slizkým šupináčem jednu prostoru. Kapr tedy byl donesen domů už zabitý. Někdy i dva.

 

Na vrstvě novin se začalo s kucháním: nejdřív přidržet a ještě jednou praštit do hlavy, většinou se ryba dost mrskala. Rozříznout od řitního otvoru k žábrám a neproříznout žluč! To byla dramatická operace, často téměř neproveditelná! Někdy nešla žluč vůbec najít a panovala tak nejistota: „Tak je tam ta žluč nebo ne? Že by celá vytekla?“ Hlavně babička s tím mívala potíže, to se pak honem zachraňovalo, co se dalo, pralo a pralo a hořká pachuť v polévce stejně většinou přetrvala!

 

Vnitřnosti jsme házely do mísy s vodou, hodně se jich použilo na polévku. Jen střeva se vyhazovala. A pak vše, co plavalo na hladině, tedy nějaký tuk. Legrační věcí byl nafouklý měchýř. Kuchání se většinou účastnilo více žen z rodiny. Někdy se ryby kupovaly společně, protože u babičky v další části bytu bydlela ještě nejméně jedna vdaná teta. Vnitřnosti si mohly spravedlivěji rozdělit: „Vsaďte se, že tohle bude jikrnačka!“ „Ale ne, je to mlíčňák!“ „Tak tahle bude jikrnačka…“ A někdy bylo od obojího, což se považovalo za vynikající nákup, jindy ne. Mnohé ženské debaty se vedly i o velikosti ryb, zda jsou lepší větší či menší. „Velká ryba je cítit bahnem.“ „Ale malá je zas samá kost!“ „Velkej kapr je moc sádelnatej.“ „Já mám radši dvě menší, aspoň je víc hlav na polívku.“

 

Kapr se polil octem kvůli odstranění slizu, zajímavě přitom měnil barvy! Moc se mi jeho duhové odstíny jako holce líbily. Od ocasu se začaly odstraňovat šupiny, muselo se pod ně šikovně zajet prsty, zkoušela jsem to už jako malá. Je to zvláštní pocit! Neoblíbili jsme si lysce čili naháče, měl moc tuhou a silnou kůži, která dobrá nebyla. Kaprovi se pak uřízla hlava i ploutve a vypral se celý, noviny šly postupně po vrstvách do koše. Ještě z hlavy odstranit žábry a oči, to jsme jako děti rády neviděly! O těch očích se vždycky diskutovalo, jak jsou ve Francii oblíbenou lahůdkou. A když některá novomanželka zapomněla vystřihat nůžkami na drůbež žábry, měla všechno hořké. Vše se několikrát pralo ve vodě.

 

Omyté tělo se už rovnou porcovalo. Mívali jsme běžné porce na šířku. Po návštěvě Maďarska začala matka porcovat kapra na podkovy taky a už jsme u nich zůstali. Máme dojem, že je v nich míň kostí a že se líp propečou, když jsou stejnoměrně vysoké. Ještě jsme si našli šupiny do peněženek a bylo to. Tedy kuchání ryb patřilo k pracem obtížným a špinavým, rybina byla cítit dlouho, zvlášť dokud jsme neměli nerezové nože a sekáček. „Nejdřív se musí vše od ryb opláchnout studenou vodou, aby to nebylo cejtit,“ propagovala svůj názor matka. Trochu to fungovalo. Všichni jsme si oddechli, když byly ryby naporcované. Vždy to vyžadovalo i umytí podlahy.

 

Zatím vánočka vykynula. Ještě rozinky obalit moukou, aby neklesly v těstě dolů, mandle spařit, oloupat, nakrájet na nudličky a přimíchat obojí do těsta. Vždy jsem žasla, jak tam ty rozinky zmizí. V syrovém těstě to vypadalo, kdoví kolik jich není, ale kdepak – ani když jsme jich zkusmo daly třeba dvojnásobek, znát to nebylo… Podle toho, kolik lidí či rodin bylo třeba vánočkami podělit, se pekly dvě nebo tři, každá z devíti pramenů. Jako děti jsme se učily cop ze čtyř pramenů, abychom to zas do příštího roku zapomněly, ale nakonec jsem si to přece jen zapamatovala. Prameny se všelijak trhaly, jak jsme je nestejnoměrně vyválely, ale matka těsto napojila a na vánočce nerovnosti znát nebyly. Vrchní cop byl ze dvou stočených pramenů. Vánočka se potřela vejcem, to byla důležitá dětská práce. Patra matka upevnila párátky, zakryla alobalem a nakonec se v troubě vánočka stejně sesunula trochu ke straně! Otec spíše z hecu, jak měl ve zvyku, komentoval: „Co je to za zříceninu? A nespálily jste to nějak?“ Někdy trochu ano – když to bylo moc zlé, matka odspoda oškrábala vánočky zubatým nožem a vždy říkala: „To nic není, to já pamatuju, jak jsme to spálený ještě se služkama strouhaly struhadlem, no bylo to tehdy černý snad na centimetr! A taky jsme to snědli.“ Někdy se tím trápila, že vánočky jsou sice dobré, ale málo vzhledné. Nakonec se dala přesvědčit, že ty krásné vánočky drží tvar, neboť jsou z levnějšího těsta, málo tučné a chutnají asi jako tehdy běžná „důchodka“, vánočka z nejlevnějšího vodového těsta.

 

 Rybí polévka je v každé rodině jiná. Hlavně se musely dobře uvařit kapří hlavy. Zelenina z vývaru se vyhodila a na másle se opekla jiná. Tu pravou dobrou chuť dodaly opečené jikry nebo mlíčí, trocha muškátového květu, osmažený chléb a petrželka na talíři.

 

Obalování ryb jsem neměla ráda, ostatně jako každé obalování. I teď mi vadí, jak se lepí strouhanka s vajíčkem na prsty! Trochu to zlepší obalování v igelitovém sáčku. Taky přišly inovace: použít hořčici místo vajíčka, papriku místo mouky, ořechy místo strouhanky, kořenit tím či oním, trvale se nic neujalo. Nejlepší se ukázalo smažení na sádle, případně ve směsi s olejem.Vždy se dělávalo i několik porcí pečených, tedy obalených jen v mouce.

Ale kdepak řízky, to se na Štedrý den nepatřilo. Babička ještě připravovala jako předkrm kapra namodro, tedy v rosolu. Modré barvy kůže se dosáhlo okyselením. O kapru načerno se spíš jen vypravovalo, dělával se s knedlíkem a moje matka jako dítě ho neměla ráda, že ta omáčka byla samá kost. Mě ty barevné přívlastky dost mátly a ptala jsem se: "A jakej je kapr nazeleno? Nebo načerveno? A nabílo?"

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | sobota 22.12.2012 21:05 | karma článku: 11,71 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Trocha pečení k vyhnání Zimy

Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.

13.3.2016 v 18:24 | Karma: 10,23 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Postní období a odlehčování v kuchyni

Omezit se v jídle nezaškodí řadě z nás, proti tomu se dá máloco namítat. Navíc v souladu s ročním obdobím i křesťanskou tradicí je k tomu teď ta nejvhodnější doba. Neošívejte se už předem, neznamená to přece bez chuti.

23.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,88 | Přečteno: 227x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

16. květen, to je Restaurant Day

Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!

13.5.2015 v 10:00 | Karma: 6,65 | Přečteno: 293x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Končí nám advent

A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.

22.12.2014 v 8:46 | Karma: 6,69 | Přečteno: 299x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Překvapivě chutné moučníky z brambor

Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.

25.11.2014 v 10:30 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1946x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ sttáy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky