Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Něco o chutích

Dají se chutě kultivovat? A proč vlastně? Možná jsou zastánci klasických a známých chutí, kteří nechtějí zkoušet a hledat něco nového, dokonce v přesile. Zdá se mi, že bych chuťových konzervativců napočítala i mezi osobami známými víc než zapálených objevitelů dosud neznámých jídel.

Oba trendy si žijí vedle sebe. Jenže známe to o zvyku a košili, a chutě odrážejí stravovací zvyklosti, které se mění jen pomalu. Kojenec je ovlivněn už tím, co jí jeho matka - ač tento vliv není dosud prokázán a kvantifikován, nabízí přesto možnost sáhodlouhých spekulací.

Nejoblíbenější české chutě zůstávají po desítky let stejné navzdory všem lákavě podávaným možnostem, novým surovinám, exotickým výrobkům i inspiracím z cest osobních i zprostředkovaných, ba i navzdory reklamě, přicházející stále znovu a znovu s novinkami, jinými příchutěmi, se záplavou stále nových a obnovovaných receptů, kam se podíváš. Bloguji o jídle už pátým rokem a za tu dobu bych lehko mohla nabýt dojmu, jak se v jídle vkus obyvatelstva vylepšil, jak se lidé více zajímají, co dají do pusy, hledí na lepší kvalitu a pestrost stravy, znají novinky. O jídlo se zajímám, tak se mi zdá, že se mu věnuje v médiích pozornosti habaděj, a přece jen už lidi obecně vědí o zdravější a přirozenější stravě dost. Ale pak se vždy celkem snadno přesvědčím, že tomu tak není.

Stačí někde vyslechnout, jak si ženské povídají o večeřích, řeší, co pořád vařit, co zrovna výhodněji nakoupit, co kdo jí a nejí - to jsou, panečku, inspirace! Něco odposlechnu v MHD, něco v práci, u holiče, jindy zas potajmu sleduju, co mají ostatní ve vozíku...a dohromady bych si nejspíš mohla hlavu ukroutit!

Největší oblibu mají stále: smaženiny, uzeniny, kečup, eidam a taveňáky, mražená pizza, barevné nápoje. Teplá večeře znamená "něco rychlého na pánev", případně do trouby. Argumentem bývá, že je to rychlé nebo že to všem chutná...

Jdou chutě změnit? Určitě aspoň částečně jdou - někdy nové jídlo zachutná hned, jindy si zvykáme postupně, ale hlavně musíme být vůbec schopni nějaké chutě rozlišit. Kdo jí vše hodně slané, ostré, mastné, sladké, ochucené glutamáty, skutečné chutě surovin nerozlišuje a připadají mu fádní. Hodně v tom hraje roli i kouření.

Ale když začneme postupně ubírat ty nejsilnější chutě, po pár měsících budeme vnímat i jemnější valéry, rozlišíme dobrý a špatný čaj, sýr, ovoce - a přesolené nebo přeslazené nám naopak přijdou dříve oblíbené uzeniny nebo cukrovinky... A co třeba rozdíl mezi špenátem ve formě zelené kaše s jíškou, vylepšené maggi, a listovým špenátem s trochou česneku a smetany?

Když si uvědomím, jak se vnímání chutí změnilo a zjemnilo u mě, došlo k tomu hlavně díky blogování. Ani předtím jsem nebyla zrovna zanedbaná, z domova jsem byla zvyklá na dosti pestrou stravu a zkoušení novinek.

V kuchařských technikách jsem se pak začala víc vracet ke kořenům, k jednoduchým a osvědčeným postupům, které ctily chuť použitých surovin. Před třiceti lety jsem si ťukala na čelo, že někdo nevaří knedlíky ze sáčku a polévku z kostky, dnes dělám vývary i morkové knedlíčky, knedlíky několika druhů, majonézu, sulc, paštiku, chléb z kvásku, doma mleté maso... samozřejmě to nejde vždy a pořád, ale kdo si zvykne na bohatší chutě domácího čerstvého jídla, už po uzeninách a "smažáku" tesknit tolik nebude.

A možná s širším spektrem vnímaných chutí i snáze ocení pokrmy netradiční, exotické, dosud neznámé - anebo taky ne :) Osoba blízká před lety deklaroval, že jí všechno - a skutečnost? "Nevěděl jsem, že tohle taky nejím, to jsem neznal..." Přesto je i dost jídel, která mu zachutnala. Jeden mustr na tak osobní a subtilní věc, jako je vkus v chutích, zkrátka stačit nebude. Stejně tak není možné chutě kodifikovat, předepsat - přesto se velkovýrobci potravin pokoušejí přizpůsobit spotřebitelům v různých zemích, někdy to má i logiku.

Kultivovat chutě však postupně lze a kdo vaří, může k tomu u svých strávníků přispět zcela zásadně. Není to otázka peněz, ale důkladnější rozvahy - nadmíru ochucené polotovary jsou zpravidla mnohem dražší než samotné základní suroviny a musím zopakovat, že úspora času a práce je často jen iluzorní. Koho jídlo baví, dovede si ho náležitě do detailu vychutnat, ba jíst s vášní. Jeho citlivější chuťové pohárky mu zprostředkují mnohem větší požitek. U výjimečného pokrmu si umí tu pro něj nejlepší chuť vybavit i po letech do detailů. O to jsou IMHO konzumenti smažáku, kaťáku a pro ně nezbytných dávek glutamátů ochuzeni.

 

 

 

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 23.4.2013 10:10 | karma článku: 17,97 | přečteno: 1390x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Trocha pečení k vyhnání Zimy

Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.

13.3.2016 v 18:24 | Karma: 10,23 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Postní období a odlehčování v kuchyni

Omezit se v jídle nezaškodí řadě z nás, proti tomu se dá máloco namítat. Navíc v souladu s ročním obdobím i křesťanskou tradicí je k tomu teď ta nejvhodnější doba. Neošívejte se už předem, neznamená to přece bez chuti.

23.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,88 | Přečteno: 227x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

16. květen, to je Restaurant Day

Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!

13.5.2015 v 10:00 | Karma: 6,65 | Přečteno: 293x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Končí nám advent

A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.

22.12.2014 v 8:46 | Karma: 6,69 | Přečteno: 299x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Překvapivě chutné moučníky z brambor

Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.

25.11.2014 v 10:30 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1946x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky