Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Něco o chutích

Dají se chutě kultivovat? A proč vlastně? Možná jsou zastánci klasických a známých chutí, kteří nechtějí zkoušet a hledat něco nového, dokonce v přesile. Zdá se mi, že bych chuťových konzervativců napočítala i mezi osobami známými víc než zapálených objevitelů dosud neznámých jídel.

Oba trendy si žijí vedle sebe. Jenže známe to o zvyku a košili, a chutě odrážejí stravovací zvyklosti, které se mění jen pomalu. Kojenec je ovlivněn už tím, co jí jeho matka - ač tento vliv není dosud prokázán a kvantifikován, nabízí přesto možnost sáhodlouhých spekulací.

Nejoblíbenější české chutě zůstávají po desítky let stejné navzdory všem lákavě podávaným možnostem, novým surovinám, exotickým výrobkům i inspiracím z cest osobních i zprostředkovaných, ba i navzdory reklamě, přicházející stále znovu a znovu s novinkami, jinými příchutěmi, se záplavou stále nových a obnovovaných receptů, kam se podíváš. Bloguji o jídle už pátým rokem a za tu dobu bych lehko mohla nabýt dojmu, jak se v jídle vkus obyvatelstva vylepšil, jak se lidé více zajímají, co dají do pusy, hledí na lepší kvalitu a pestrost stravy, znají novinky. O jídlo se zajímám, tak se mi zdá, že se mu věnuje v médiích pozornosti habaděj, a přece jen už lidi obecně vědí o zdravější a přirozenější stravě dost. Ale pak se vždy celkem snadno přesvědčím, že tomu tak není.

Stačí někde vyslechnout, jak si ženské povídají o večeřích, řeší, co pořád vařit, co zrovna výhodněji nakoupit, co kdo jí a nejí - to jsou, panečku, inspirace! Něco odposlechnu v MHD, něco v práci, u holiče, jindy zas potajmu sleduju, co mají ostatní ve vozíku...a dohromady bych si nejspíš mohla hlavu ukroutit!

Největší oblibu mají stále: smaženiny, uzeniny, kečup, eidam a taveňáky, mražená pizza, barevné nápoje. Teplá večeře znamená "něco rychlého na pánev", případně do trouby. Argumentem bývá, že je to rychlé nebo že to všem chutná...

Jdou chutě změnit? Určitě aspoň částečně jdou - někdy nové jídlo zachutná hned, jindy si zvykáme postupně, ale hlavně musíme být vůbec schopni nějaké chutě rozlišit. Kdo jí vše hodně slané, ostré, mastné, sladké, ochucené glutamáty, skutečné chutě surovin nerozlišuje a připadají mu fádní. Hodně v tom hraje roli i kouření.

Ale když začneme postupně ubírat ty nejsilnější chutě, po pár měsících budeme vnímat i jemnější valéry, rozlišíme dobrý a špatný čaj, sýr, ovoce - a přesolené nebo přeslazené nám naopak přijdou dříve oblíbené uzeniny nebo cukrovinky... A co třeba rozdíl mezi špenátem ve formě zelené kaše s jíškou, vylepšené maggi, a listovým špenátem s trochou česneku a smetany?

Když si uvědomím, jak se vnímání chutí změnilo a zjemnilo u mě, došlo k tomu hlavně díky blogování. Ani předtím jsem nebyla zrovna zanedbaná, z domova jsem byla zvyklá na dosti pestrou stravu a zkoušení novinek.

V kuchařských technikách jsem se pak začala víc vracet ke kořenům, k jednoduchým a osvědčeným postupům, které ctily chuť použitých surovin. Před třiceti lety jsem si ťukala na čelo, že někdo nevaří knedlíky ze sáčku a polévku z kostky, dnes dělám vývary i morkové knedlíčky, knedlíky několika druhů, majonézu, sulc, paštiku, chléb z kvásku, doma mleté maso... samozřejmě to nejde vždy a pořád, ale kdo si zvykne na bohatší chutě domácího čerstvého jídla, už po uzeninách a "smažáku" tesknit tolik nebude.

A možná s širším spektrem vnímaných chutí i snáze ocení pokrmy netradiční, exotické, dosud neznámé - anebo taky ne :) Osoba blízká před lety deklaroval, že jí všechno - a skutečnost? "Nevěděl jsem, že tohle taky nejím, to jsem neznal..." Přesto je i dost jídel, která mu zachutnala. Jeden mustr na tak osobní a subtilní věc, jako je vkus v chutích, zkrátka stačit nebude. Stejně tak není možné chutě kodifikovat, předepsat - přesto se velkovýrobci potravin pokoušejí přizpůsobit spotřebitelům v různých zemích, někdy to má i logiku.

Kultivovat chutě však postupně lze a kdo vaří, může k tomu u svých strávníků přispět zcela zásadně. Není to otázka peněz, ale důkladnější rozvahy - nadmíru ochucené polotovary jsou zpravidla mnohem dražší než samotné základní suroviny a musím zopakovat, že úspora času a práce je často jen iluzorní. Koho jídlo baví, dovede si ho náležitě do detailu vychutnat, ba jíst s vášní. Jeho citlivější chuťové pohárky mu zprostředkují mnohem větší požitek. U výjimečného pokrmu si umí tu pro něj nejlepší chuť vybavit i po letech do detailů. O to jsou IMHO konzumenti smažáku, kaťáku a pro ně nezbytných dávek glutamátů ochuzeni.

 

 

 

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 23.4.2013 10:10 | karma článku: 17,97 | přečteno: 1390x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky