Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mrkev stokrát jinak

Po masopustu v souladu s celoročním "obřadním" cyklem přichází ta správná předjarní doba na lehčí, původně postní kuchyni. Čelné místo na jídelníčku v našich zeměpisných šířkách můžeme po zelí připsat mrkvi, která se dá konzumovat nasladko i naslano v mnoha podobách, možná ani ta stovka receptů není nereálná.

Vždyť mrkev se dává skoro do všeho, do polévek, omáček a k masu s ostatní kořenovou zeleninou. V každém druhém salátu, čalamádě, zeleninové náplni ji najdeme taky, a to včetně zavináčů a sulcu.Tyhle případy však vynechám.

Kde všude najdeme mrkev v hlavní roli?

Mrkvová polévka je považována za součást dětské stravy. Když se více ochutí nejen pepřem, ale třeba chilli nebo zázvorem, bude zajímavá i pro dospělé.

Dušená mrkev nebo mrkev na smetaně jako příkrm bývá milována i nenáviděna, ale není vůbec špatná, doplněná bramborem i kouskem masa.

Modernější úpravou jsou mrkve upečené, celé, jen s trochou oleje a okořeněné rozmarýnem. Mohou být až lehce zkaramelizované na hranách nebo glazované medem - taky dobrá příloha.  Sama jsem se ještě nikdy nepustila do přípravy mrkvového pyré, které bývá napůl z brambor, jinak se vaří stejně jako bramborová kaše. 

Hlavním chodem je třeba mrkev s nivou, kdy se dusí či peče společně i s brambory. Tohle jídlo z jednoho hrnce se dá vykouzlit i v nejjednodušších podmínkách.

Mrkvovou pomazánku jsem si velice pocvičila za poslední rok od vydání své knížky - jako typickou ukázku, jak z ničeho udělat něco, a to jednoduše, jsem s ní měla úspěch úplně všude. Nikdo nevěřil, že se do ní dává jen tak málo a tak obyčejných ingrediencí, a přesto chutná skvěle.

Nastrouhanou mrkev jen osolím a opepřím a nechám odležet přes noc nebo pár hodin, vymačkám šťávu a spojím majonézou - nejlepší je domácí. Pomazánka a la humr se ozdobí kousíčkem citrónu a zázrak je na světě. Dokonce je vynikající i několik dnů odleželá.

Samozřejmě nemůžu vynechat další klasiku, a to mrkvový salát. Verze s octovou vodou a cukrem příliš neuchvátí, lepší je přidat do mrkve jablko, citrónovou šťávu nebo džus, pomeranč i další ovoce, ořechy, kokos, rozinky. Nejradši mám grep. Milovníci muesli si přidávají i další zrniny.

Ovšem to už se nám mrkev přehoupla do kategorie moučníků, kde díky své sladkosti nahradí i část cukru. Tahle její vlastnost se uplatňuje i při zavařování marmelád odpradávna až dodnes, kdy už není cukru nedostatek a mrkev se považuje za zdravou surovinu. Míchá se třeba s rybízem, angreštem nebo jablky.

Mrkvový koláč nebo dort obsahuje mrkve různé množství - zpravidla však stejně jako mouky. Výborně ladí s tvarohovým krémem nebo s čokoládovou polevou. V kavárnách ho zdobí malými marcipánovými mrkvičkami nebo ořechy, připravuje se i s dalšími druhy obilovin, jáhlami a vločkami. Ze stejného těsta jako dort se mohou péci i mrkvové muffiny.



 
Poměr na vánoční mrkvové cukroví zní: od všeho stejně, tedy tuku, mouky a strouhané mrkve. Je to vlastně variace na křehké těsto. Tvary se obalují v cukru nebo se tvoří malé šátečky s marmeládou.
 
Na závěr ještě chuťovka - specialita pro labužníky: marinované mrkve. Recept, který jsem před asi pěti lety zkusila, byl z kuchařky receptů na párty - mrkev v plátcích se měla uležet po přelití horkým octovým nálevem, kořenilo se něčím netypickým - mátou nebo šalvějí. Výsledek byl hrozný - kdo ochutnal, byl zděšen. Příliš tvrdá mrkev, příliš kyselý nálev a koření jak z jiného filmu. Mrkve jsem zavřela do sklenic. Ještě jsem je zkoušela asi po měsíci, ale na chuti se nic nezměnilo. Když jsem je chtěla po půl roce vyhodit, přece jen jsem je znovu ochutnala - a nevěřila jsem: zajímavá a harmonická, příjemná sladkokyselá chuť, koření se rozleželo, mrkve změkly, ale nebyly blátivé, zkrátka chtělo to čas. S tím však původní recept nepočítal.

Na základních a dávno používaných surovinách mě baví, jak vynalézavě a na rozmanité způsoby se dají v kuchyni využívat, co možností přípravy se dá vymyslet, jaké všemožné technologie se na jejich zpracování mohou použít. Dnes se mrkev prodává i ve formě chipsů - za sebe musím říct, že to nepovažuju zrovna za nejlepší nápad. Chipsy ze zeleniny mívají chuť spíše odpornou a jejich "zdravost" je velmi pomyslná. Obsahují stejné množství oleje (a energie) jako bramborové lupínky a utrpěly stejný tepelný šok...v tom smysl nevidím.

A co vy, znáte nějaký neobvyklý recept z mrkve?

 

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 13.2.2013 7:40 | karma článku: 13,27 | přečteno: 1082x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Trocha pečení k vyhnání Zimy

Smrt nesem ze vsi, Nový líto do vsi...pálení a topení Moreny patřilo k zvykům uplynulé neděle, zvané Smrtná. Na zahnání vlezlé zimy si můžeme aspoň upéct nějaké snadné koláče.

13.3.2016 v 18:24 | Karma: 10,23 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Postní období a odlehčování v kuchyni

Omezit se v jídle nezaškodí řadě z nás, proti tomu se dá máloco namítat. Navíc v souladu s ročním obdobím i křesťanskou tradicí je k tomu teď ta nejvhodnější doba. Neošívejte se už předem, neznamená to přece bez chuti.

23.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,88 | Přečteno: 227x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

16. květen, to je Restaurant Day

Říkáte si: Cože, cože to zas je? Nebo jste už slyšeli o tomto jednodenním festivalu amatérských pop-up restaurací? Je to zkrátka světově vyhlášený svátek jídla, které může ten den nabízet každý... každý, kdo si na to troufne!

13.5.2015 v 10:00 | Karma: 6,65 | Přečteno: 293x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Kadlasová

Končí nám advent

A máme s ním spojeny hlavně ty vánoční přípravy. Na psaní nebylo času, ale vařila jsem o 106. Teď poslouchám Hovada boží a jiné oblíbené písně, adventní svíce dohořívají, jmelí visí, cukroví i černá omáčka si leží na balkóně. Už vidím, že to snad stihnu, zbývá pár položek na seznamu nejnutnějšího.

22.12.2014 v 8:46 | Karma: 6,69 | Přečteno: 299x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Překvapivě chutné moučníky z brambor

Vyzkoušela jsem tyto starší a méně používané recepty a mám dobrou zprávu: chutnají skvěle, jak jsem ověřila na poměrně širokém vzorku lidí. A vystačíte s pár běžnými surovinami.

25.11.2014 v 10:30 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1946x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky