Menu zastudena

Letní zprávy, počasí nahoru dolů a všude prázdninový provoz - dost důvodů k lehčímu (nebo i těžšímu) znechucení - jídla se to snad naštěstí netýká: připravit si něco nového je vyloženě osvěžující.

Po dovolené (o té bude až příště) jsem si chtěla trochu zavařit a příležitost se našla. Přesněji řečeno - byla pečlivě naplánovaná a očekávaná. Připravila jsem několik studených chodů na menší dámskou sešlost, která se konala navíc mimo domovské zázemí - musela jsem tedy vybírat tak, abych měla pokrmy schopné transportu i snadno servírovatelné. A bylo dosti teplo.

Podávalo se:

Ančovičková pomazánka a ořechová pomazánka s tortillami

Zapečená rajčata se sýrovou náplní

Cuketový chlebíček s olivami

Pršut

Bílé víno, mátová limonáda

Vinný dort s tvarohovou náplní a želé

Káva

Korpus na dort jsem upekla vzhledem k panujícím teplotám večer před hlavním vařením. Chtěla jsem ho jen jako nízký podklad a nechtěla jsem dávat sušenky s máslem - ale i ty by se mohly použít, kdo je má rád. Do formy 25 cm průměru jsem dala těsto ze 100 g mouky, 100 g cukru, 2 vajec, 50 g změklého másla, 1/2 prášku. Mohlo by ho být ještě méně, tak z 60-70g mouky, to by stačilo.

Druhý den jsem začala vpodvečer pomazánkami, dokud bylo horko. Na ančovičkovou jsem použila 80 g ančoviček, rozsekaných a rozetřených, tučný tvaroh, pomazánkové máslo, kus másla k tomu a půl lžičky hořčice, pepř. Vajíčka jsem tentokrát nedávala. Pomazánka se musí rozležet, hned po umíchání nenadchne - to až druhý či třetí den. Ořechová podobně, dala jsem do ní nivu, umleté ořechy, půl tvarohu a máslo, provensálské koření a pepř.

Připravila jsem si rajčata: odřízla jsem vršky-pokličky, vydlabala jsem je a nechala vykapat. Omyla jsem půl kila vína obou barev a nechala také odkapávat.

 

Pokračovala jsem po pauze až v půl deváté. Na řadě byl cuketový chlebíček.


Původní francouzský recept pochází ze stránek Les Foodies a rozpis zněl:
200 g hladké mouky, 2 vejce, 3 lžíce jogurtu, 1/2 prášku do pečiva, 3 lžíce olivového oleje, 70 g zelených oliv, 90 g sýru feta apod., 1 cuketa, 1 cibule, sůl, pepř
Na oleji jsem orestovala cibuli, kostičky cukety a dle receptu i olivy. A ještě se mi povedlo vše trochu přismahnout, jak jsem dělala zároveň jiné věci. Nebude to vadit, není to moc dohněda? Zrovna když se s tím chci blejsknout...no uvidíme.
 

 
Z prvních čtyř ingrediencí jsem umíchala v míse těsto, přidala celý obsah pánve a zdálo se mi, že zeleniny je tam moc a těsta málo, přidala jsem tedy ještě 100 g mouky a 1 vejce, trošku prdopeče a nakonec kostičky sýra. Nechutnalo to nijak skvěle, ale doufala jsem, že pečením se to spraví. Směs jsem naplnila do vymazané dlouhé chlebíčkové formy a pekla na 180 stupňů asi půl hodiny, vyzkoušela propečenost špejlí. Příprava je snadná a v cuketuletu.
 

 
Jak bylo těsto v troubě, dokončila jsem rajčata. Naplnila jsem je směsí sýra, tvarohu a vajec. Na 12 menších rajčat jsme spotřebovala asi 350 g strouhaných sýrů (koliba, feta a eidam), půl tvarohu, 1 vejce. Okořenila jsem a dala péci k chlebíčku, to se krásně vešlo a minimalizovala jsem dobu pečení, tedy vyhřívání kuchyně. Jen nakonec jsem rajčatům na chvíli zvýšila teplotu.
 

 
Během pečení jsem stvořila tvarohový dort. Je to rychlé. Vyhovuje mi zakysaná smetana nebo smetanový jogurt v 500 g balení, k tomu jsem dala i jeden tučný tvaroh a přisladila. Ztužila jsem příslušným ztužovačem na jogurtové moučníky a zamíchala kuličky vína. Nalila jsem do formy na korpus, který jsem předtím cvičně nadzvihla, aby šel dort sundat. Dala jsem na chvíli do lednice tuhnout, sklidila všechno v kuchyni a dopekla, co bylo v troubě. Teprve nakonec jsem se pustila do nového pokusu - želé z vína.

 
Jednoduše dáte místo ovocné šťávy víno, co je na tom?
Návod na sáčku želatiny taky nebyl složitý, ale jak se víno vařilo, vznikala na něm trochu pěna, která v želé dělala cucky, hm, menší zrada. Pomohl cedníček. Želé se vaří krátce, pak se nechá trochu chladnout - ale jak jsem je nanášela na studený tvaroh, tuhlo nějak předčasně. Hladký povrch se mi zcela nepodařil, taky by mohlo být želé více. Ale nakonec to nedopadlo nijak katastroficky a vím, že drobné nedostatky mi budou strávnicemi odpuštěny. Aspoň mám pro příště co zlepšovat: na dort méně těsta, více želé. Barevné puntíky a tmavočervené želé působily vesele.
 

 
Ve čtvrt na jedenáct bylo hotovo a já za sebou měla báječně strávený večer a mohla jsem se těšit na oslavu.
Ráno jsem napakovala chlebíček, rajčata i dort do krabic, přibrala pomazánky a tortilly, vrátila se ode dveří pro balíček pršutu - to mě uklidnilo, že jsem si ještě vzpomněla, co nemám. To totiž u nás vždy znamenalo, že jinak má člověk všechno...
Nápoje již byly na místě. Máta, třtinový cukr, citrón a led se koupaly ve džbáně a víno se chladilo v lednici.
Menu se vydařilo, zábava taky. Na uzeniny, maso a čokoládu chuť nebyla :)
 
 

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 28.8.2012 8:09 | karma článku: 10,88 | přečteno: 1427x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62