Hity 70. let - sachr z kompotu
Potřebovala jsem vyzkoušet, jestli by nebylo lepší použít na další veřejnou produkci ten. Oba jednoduché recepty jsme za mého mládí pekli třeba na chalupě v remosce.
Použila jsem švestkový kompot, jak sama radím.
Našla jsem takové ty obyčejné švestky, myšleno spíše bez chuti, prostě domácí kompot pocházející od nějakého příbuzenstva, asi 5 let starý, samozřejmě v pořádku, ovoce dost rozměklé.
Vypeckovat ho nebyl problém. Přitom jsem rozloupla švestky na půlky, aby v těstě nebyly tak velké kusy. Měkké ovoce se rozpadalo samo, to bylo naprosto v pořádku.
Váhala jsem s robotem, ale stačilo těsto zpracovat ručně. Žádný tuk s cukrem se nešlehá, všechny suroviny by se mohly tudíž spojit lehce, aniž by kladly významnější odpor:)
Do mísy jsem naměřila 500 ml polohrubé mouky - proti původnímu receptu jsem jí 100 ml ubrala.
TIP:
Na tento trik, jak přiměřeným snížením podílu mouky vylepšit příliš chudé či obyčejné recepty, jsem přišla nedávno. Nemusí se nic dalšího vážit a přepočítávat a poměr surovin se snadno změní k lepšímu.
Cukru jsem rovněž trochu ubrala, dala jsem ho jen 230 ml - záleží i na sladkosti kompotu. Kakaa jsem ještě trochu přidala, 6 pěkných lžic ho bylo. Rovná lžíce sody, 2 vejce a celý kompot se vší šťávou k tomu. Stačilo jen jednoduše zamíchat a nalít těsto do pekáčku s papírem na pečení. Dala jsem péci na 180 stupňů do předehřáté trouby.
Než se těsto upeklo, měla jsem čas popřemýšlet, jakou použiju polevu, zda tu, co patří k receptu, nebo kupovanou. Ale ano, udělám tu původní, rozhodla jsem se pro autenticitu. Kupovaná se moc láme, je příliš tvrdá. Poleva z čokolády a šlehačky, kterou jsem si oblíbila v posledních letech, se mi zase zdála k těstu příliš luxusní, z jiného levelu.
Dala jsem do menší misky dva plátečky másla, aby ho bylo po rozpuštění asi pět lžic, a před dopečením strčila do trouby. Přidala jsem dvě vrchovaté lžíce kakaa, 150 g cukru moučka, 3 lžíce rumu a promíchala. S touto polevou v mládí pamatuju spíše potíže, chutnala sice dobře, ale špatně se natírala. V původním receptu se píše - lijeme za horka. No, lít právě moc nejde, ale tentokrát jsem mohla zkusit, jak to dopadne, když se nanese na opravdu horký moučník hned po vytažení z trouby.
Díky papíru na pečení jsem totiž celou buchtu dobře vyklopila na vál a okamžitě mohla dávat polevu, která se krásně rozpouštěla a získala lesklý a hladký povrch. Chovala se úplně jinak, než jak pamatuju z mládí! Asi jsme to nedělali úplně dobře, měli jsme buchtu jen vlažnou - tohle bylo jiný kafe!
Když těsto vychladlo, zkusila jsem okraj, moc mě zajímalo, jak koláč dopadl. Švestkový "sachr" s upraveným poměrem surovin však chutnal báječně, plně, žádná suchá buchta. V chuti se neprosazovaly švestky ani soda, sladký byl akorát a díky dobrému kakau velmi jedlý, jak potvrdila provedená anketa :) Moučník jsem totiž vzala otestovat spřáteleným kolegyním.
Bude i součástí mého Poledního menu na Světě knihy. Více informací v odkazech vpravo.
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Vláda odvolala velvyslance v Rusku Pivoňku, řekl ministr Lipavský
Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...
Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!
Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...
Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení
Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...
VIDEA TÝDNE: Nehoda ve Vysočanech, nahá umělkyně i útok mečem v Londýně
V pražských Vysočanech sjel řidič Porsche ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Žena utrpěla vážná...
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x