Adventní

Pro kuchyni a domácnost vůbec je to čas snad z celého roku nejexponovanější. Jen škoda, že rytmus roku pracovního vrcholí ve stejnou dobu. Dnes místo adventního ztišení doháníme celoroční skluzy a všeobecné shánění se neodehrává v tichu a šeru, nýbrž v zářivě nasvícených a blyštivých kulisách za hlaholu koled...

Není potom divu, že rozumně uvažujícím jedincům připadají jaksi zbytečné a vyprázdněné celé svátky. Ale nějaké svátky se slavily vždy - za všech režimů a ve všech náboženských systémech, snad je docela nezničí a nerozleptá ani současná doba. Už obtížně hledáme čas i důvod k dodržování tradic, které byly živé na venkově v době zimního volnějšího režimu ještě tak před sto lety, do té Světové války.

Tradice nás pomáhají ukotvit, mají připomenout kontinuitu, trvalost hodnot. Posilují společný život rodiny i komunity. Pokud tušíme, k čemu a proč se jednotlivé zvyky vztahovaly, jaký měly mít smysl, snáze si je přizpůsobíme do současných podmínek. Ale o tom už dnes existuje literatury spousta včetně populárních výkladů snad v každém časopise.

Co je pro advent v rodině dnes typické? Jistě předvánoční úklid, pečení cukroví, přípravy dárků a výzdoba i vaření na svátky. Kdo uklízí průběžně, s úklidem mít mnoho práce nebude.

Cukroví doporučuji spíše domácí, i když mohou být důvody, proč ho nahradit třeba sušeným ovocem, čokoládovými pralinkami nebo vyzkoušeným koupeným druhem. Pečení doma je ale významnou příležitostí k společné činnosti všech generací. Taky není špatná praxe vyměnit si některé druhy s dalšími rodinami či kamarádkami. Provozovaly jsme to s matkou a sestrou, když byly děti malé - každá napekla ve většéím množství tři druhy, které se jí dařily nejlépe, a pak se to "vyčenžovalo". Devět druhů opravdu stačí - podle lidové magie je to správný počet, který zajistí život v dostatku pro další rok.

Kdo se rád motá v kuchyni a je to o něm známo, potěší obdarované nějakým jedlým dárkem. Na některé je lépe myslet již v létě, když je sezóna, ale může se připravit i plno zajímavých dobrot až teď. Mně dá nejvíc práce sehnat dostatek menších skleniček o obsahu kolem 200 ml a odstranit všechny etikety - něco vezme horká voda  s práškem, něco lze sloupnout a oškrabat, něco pustí jen ředidlem.

Ochucené octy dokáže vyrobit každý, i ty vypadají zajímavě, jak se v nich byliny rozvinou. Jednoduchým jedlým dárkem může být i sušené ovoce v alkoholu, jumbo rozinky nebo švestky. Dobře trvanlivý je i jablíčkový křen.

Z již zavařených kompotů nebo džemů lze upravit ovocnou omáčku k masu - stačí rozmixovat, dochutit, dosolit, receptů je spousta. Do průhledných sáčků se zase hodí trochu zajímavějšího či luxusnějšího cukroví, úspěch měl i samotný griliáš. Máte-li je, potěší i sušené houby nebo křížaly. Další moje tipy se dají dohledat i tady, tady a tady.

 

Zabalit, popsat či polepit a je to. Pozor na trvanlivost některých domácích výrobků, dárky by měly snést běžnou teplotu. K dárkovým účelům steriluji většinou i to, co běžně nechávám jen "otočené" - marmelády, omáčky. Lahůdky vyžadující pobyt v ledničce se hodí spíše na návštěvu než přímo pod stromek. Vyrábím třeba paštiky, jedna přítelkyně zas výborné škvarečky.

Podoba adventních příprav i svátků se v čase mění, nejen obecně, ale v každé rodině, jak děti rostou, rodiče stárnou, noví členové přicházejí i odcházejí. Zvyky by měly mít svůj smysl pro každého, kdo se k jejich dodržování připojuje - myslím, že jinak nemá význam se do nich nutit. To je snad lepší nic než hluboké nepochopení, jehož příkladem je třeba adventní kalendář z basy piv nebo týž pro domácí mazlíčky, blikající dekorace z Číny nebo poukázka s heslem: Nejlepší dárek si vybere každý sám...

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | pondělí 3.12.2012 8:51 | karma článku: 9,63 | přečteno: 818x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62