Zvrácená společenská logika

Vražda p. Kočky vyvolala masivní reakce politiků a novinářů a většina z nich vidí jednoznačného viníka - Paroubka.

http://www.lidovky.cz/o-vrazde-kocky-koluji-vtipy-dpt-/ln_domov.asp?c=A081015_082527_ln_domov_mtr

V práci se scházím se spoustou lidí, se kterými se prostě kvůli práci scházet musím. Nevím, co jsou zač (jaký mají charakter, ostatně kvůli němu se s nimi nescházím), někdo mi je sympatický více, někdo méně.

Uspořádám-li nějakou oficiální akci, pozvu samozřejmě i lidi ze svého pracovního okolí. Sluší se to. Každý to ví. Zastřelí-li na mé oficiální akci někdo někoho z mých pozvaných hostů, je opravdu absurdní, abych byl s tímto zločinem spojován jen proto, že jsem byl hostitel, a obviňován z propojení se zločinem apod.

Jenže naši novináři a někteří politici vidí naprosto jednoznačnou kriminální věc jinak - hledali hůl na Paroubka, a tak ji našli - odteď už jsme všichni odpovědní za naše známé, hosty pracovních a oficiálních akcí. Tedy s jednou podmínkou - pokud jsme členy či příznivci ČSSD. Ostatních stran se totiž tato presumpce viny za všechno netýká.

Jinak by přeci novináři museli stejným způsobem obviňovat premiéra Topolánka - jeho poslanec Morava scháněl kompromitující materiály (premiér ho znal osobně), jeho poradce Dalík byl uznán soudem vinným z pokusu o korupci, jeho kandidát do Senátu ujel z místa nehody, syn jeho ministra vraždil... Podle logiky používané na předsedu Paroubka by i Topolánek měl být bez jakýchkoliv pochyb označován za toho, kdo se spolčuje s vyděrači, zločinci a vrahy.

Ó, jak hluboko jsme klesli.

I smrt, vražda jako tragická událost v lidském životě, je některým z nás dobrá k hyenismu nejvyššího stupně, účelovému zneužívání a pošlapávání úcty k jakémukoliv životu.

Autor: Aleš Kadeřábek | středa 15.10.2008 13:15 | karma článku: 19,48 | přečteno: 1448x