Veřejná volba aneb odpovědnost za svůj postoj

Politici se dohadují, zda prezidenta volit tajně, či veřejně. Chtěl bych zde uvést důvody, proč si myslím, že by volba měla být veřejná.

- Veřejná volba je zatracována s tím, že omezuje svobodu zákonodárce svobodně se rozhodnout bez rizika možných následků, když nebude volit v souladu se stranickým příkazem - veřejná volba však tuto svobodu nijak neomezuje - pouze klade na zákonodárce vyšší nároky (což je správné, reprezentují přeci občany a ovlivňují zásadním způsobem chod státu) - zákonodárce si musí více stát za svým názorem (který veřejně ve volbě prohlásí) a být si více vědom své zodpovědnosti vůči svým voličům - musí být také připraven svůj názor obhájit a zdůvodnit (po tajné volbě může zákonodárce svůj názor dle potřeby skrýt nebo změnit).

- U tak zásadní volby, jako je volba prezidenta, by měli občané vědět, jak jejich zákonodárce hlasoval (když už volbu nemůže občan ovlivnit přímo) - už jen kvůli faktu, že se jedná o jedno z mála hlasování, které občany skutečně zajímá.

- Dohady po volbě prezidenta, kdo asi koho podpořil, či nikoliv, a zda prezident byl zvolen těmi, či oněmi zákonodárci, jsou značně kontraproduktivní - nikdy se totiž nikdo nedozví pravdu, zůstanou pouhé spekulace, podezření, záminky k hádkám mezi stranami i uvnitř stran samých a hlavně nikým neprojevená a nezkontrolovatelná odpovědnost zákonodárců vůči svým voličům - mezi občany pak panuje rozčarování, že je to všechno "levárna", do které nikdo nevidí, a do politických stran to přináší spory, které pak mají vliv na nestabilitu země.

- Vymýšlejí se způsoby, jak v tajné volbě prokázat, že někdo hlasoval pro někoho, aby nemohl být podezírán, že hlasoval pro někoho jiného - už tohle je přeci důkaz nesmyslnosti tajné volby a jejich katastrofálních důsledků (nedůvěra, obviňování).

- Veřejná volba tím, že podporuje zodpovědnost každého zákonodárce vůči svým voličům, zamezuje handlování s hlasy, kdy nikdo není za nic zodpovědný, každý hlasoval přeci tajně, výsledek hlasování však vyjádřením zákonodárců před volbou i po volbě neodpovídá a hlasovali zřejmě "Marťani".

Doporučuji tedy veřejnou volbu prezidenta. Slušný a zodpovědný zákonodárce se přece za svůj názor ve volbě nemusí stydět - tak proč ty vytáčky?

Autor: Aleš Kadeřábek | čtvrtek 7.2.2008 11:53 | karma článku: 7,85 | přečteno: 480x