Teď jde o demokracii u nás

Předvolební hesla některých politických stran o tom, že v těchto volbách půjde o stav demokracie v naší zemi, byla přece jen do určité míry právě jen předvolebními hesly. Povolební situace v ČSSD však ukazuje, že o demokracii u nás skutečně jde...

Haškovci zahájili sprostý útok na svého předsedu, a to po utajené schůzce na Hradě (bez vědomí předsedy Sobotky), kde jim zřejmě prezident Zeman jasně řekl, co mají udělat.

A nedělní prezidentovo vtipkování o tom, že vše je jinak (při dotazu, koho pověří vyjednáváním o sestavení nové vlády), nabylo konkrétní (hrůzné) podoby.

Zákeřné bodnutí dýky do zad Bohuslava Sobotky nemá už v tak nízké politické politické kultuře u nás obdoby.

Nehledě k tomu, že to byl právě Hašek a jeho příznivci, naklonění jakékoliv spolupráci s Hradem, jen s vidinou vlastních výnosných pozic, kteří snížili volební výsledek ČSSD - kdo by také volil stranu, jejíž část prokazatelně jde proti svému předsedovi a zákulisně jedná s Hradem o jeho odstranění? Jestli Hašek hledá viníka nízkého volebního zisku ČSSD, měl by se napřed podívat do zrcadla.

Dnes jde opravdu o hodně.

Dostanou-li se k moci lidé typu p. Haška, tzn.všehoschopní a bezcharakterní, jdoucí za svými cíly přes mrtvoly, pak se země dostane do naprostého rozkladu.

Stane-li se demokratická strana nástrojem zvůle a pochybných cílů prezidenta Zemana, který přestává mít jakékoliv zábrany a zájmy státu očividně nahrazuje pouze těmi svými, pak nejenže dojde k totální degradaci prezidentské funkce, ale - a to je nebezpečnější - k přeměně demokratického systému v poloautoritářský režim, naprosto neovladatelný a závislý na ambicích několika pochybných jedinců včetně prezidenta Zemana.

Teď je čas bránit Sobotku, i když nám nemusí být dvakrát sympatický. Teď je čas zabránit prezidentovi Zemanovi, aby zasahoval do života demokratických stran. Všechny parlamentní strany by měly odmítnout jednat s kýmkoliv z Haškova křídla ČSSD, natož s ním vytvořit vládu. Jedině tak - pokud p. Sobotka v ČSSD svoji pozici neobhájí - lze zachránit naši demokracii. A pokud bude nutné, měly by se strany domluvit na radikálním omezení prezidentských pravomocí, např. co se týče jmenování vlády. V tomto musíme být jednotní, demokracii musíme ochránit!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Kadeřábek | úterý 29.10.2013 13:40 | karma článku: 16,29 | přečteno: 355x