S Paroubkem a Rathem k volební prohře ČSSD

Preference ČSSD i popularita jejího předsedy Paroubka klesají, ČSSD hrozí další roky v opozici.

Kalich hořkosti se naplnil. Dokonce začal přetékat.

A je úplně jedno, že do něj přilévali stejnou měrou Paroubek, Rath i antiparoubkovská média.

Sociální demokracii hrozí - a to velmi reálně - volební prohra a další roky v opozici. Neuvědomila si, že Paroubek s Rathem mají svoje hranice, po jejichž překročení se karta začala obracet proti ČSSD samotné.

Je to smutný výsledek - v každé zemi by opoziční strana bez problémů porazila donedávna vládní stranu, jejíž vláda se potácela od skandálu ke skandálu, premiér se choval hulvátsky a ministři nedokázali komunikovat s veřejností, aby jí přesvědčili o smyslu a cílech své politiky.

A v tom je onen pověstný zakopaný pes - Paroubek s Rathem ČSSD skutečně víc škodí, než pomáhají - bez nich by totiž ČSSD směřovala k jasnému volebnímu vítězství. Vysoké preference ODS nevyplývají z její vysoké obliby, ale z mimořádné neobliby předsedy ČSSD Paroubka.

Přitom je to tak jednoduché.

Arogantní chování pánů Paroubka i Ratha zastínilo staré - o nic moc lepší - chování politiků ODS. Jenže - představitelé ODS teď chytře vystupují - v ostrém protikladu k aktuálnímu hrubému a populistickému vystupování představitelů ČSSD - slušně a věcně (ostatně krajské volby vyhrála ČSSD také jen kvůli tomu, že skandály a bezohledné chování ODS tehdy kulminovaly a ČSSD se jevila jako slušnější a lepší než ODS). Kontrast, kterého si musí každý všimnout a který dokáže zapůsobit. Co na tom, že jsou všichni téměř stejní. Voliči už mají bezohledného chování politiků víc než dost. Každá slušnost se dnes vyvažuje zlatem.

ČSSD začíná již teď prohrávat volby. Pokud se včas nevzpamatuje, spláče nad výdělkem. Paroubka se bude muset po prohraných volbách zbavit tak jako tak. Kdyby to však udělala ČSSD ještě před volbami, mohla by ještě uspět. Navíc by dostala pomyslný míč na svou stranu - ukázala by, že se dokáže - narozdíl od ODS - zbavit člověka, který budí už převážně jen negativní emoce a jehož popularita je na bodu mrazu.

Pokud to ČSSD včas nepochopí, zaslouží si ODS vyhrát další volby. A je úplně jedno, že zase po volbách všichni rychle poznají, že Topolánek je vlastně stejný jako Paroubek a že nám jen dokázal před volbami lépe "mazat med kolem huby".

Autor: Aleš Kadeřábek | čtvrtek 25.6.2009 16:25 | karma článku: 20,82 | přečteno: 1378x