Praha pod modrým bahnem

Prahu postihla vedle celkem očekávané sněhové nadílky (je přece zima!), která však brzy zase zmizí, i nadílka modrého bahna, o němž však nikdo neví, kdy se ho Praha zbaví a jestli vůbec. Napadlo ho totiž příliš mnoho a my jsme jej povážlivě nezačali včas odklízet.

Je to zvláštní bahno. Postihuje totiž celou zemi, ovšem pokaždé má jinou barvu. Jednou oranžovou, podruhé modrou. Prahu dusí právě to modré.

Bohužel všechny dosud používané prostředky na jeho odstranění selhávají - snad proto, že jsou díky svému jednoduchému použití jedinou používanou obranou - na modré bahno se sype oranžový písek, na oranžové modrý. Někdy se použije rudý či černý písek, ale výsledek je jediný - bahno nezmizí, pouze změní barvu. Samo totiž - narozdíl od sněhového - neroztaje ani neodteče.

Co s tím?

  • Tak jako lze očekávat, že v zimě přijde bílá nadílka, je nutné očekávat, že může napadnout i modré, oranžové či jiné bahno - je však třeba, abychom byli vždy připraveni, a - jakmile se objeví - jej okamžitě odstranili (dokud ho není moc a lze jej zvládnout dostupnými silami), ne jej pouze posypali různě barevným pískem.
  • Je třeba vše důležité předem zabezpečit tak, aby se bahno nedostalo tam, kam nemá, a nenapáchalo velké škody.

Jedině tak budeme schopní účinně bojovat s různým bahnem, které dle přirozených zákonitostí - tak jako sníh v zimě - může kdykoliv a v jakékoliv barvě napadnout.

Autor: Aleš Kadeřábek | úterý 19.1.2010 12:50 | karma článku: 15,82 | přečteno: 1345x