Poškození budovy Národního muzea na konci války

Historická budova Národního muzea na Václavském náměstí byla na konci války vážně poškozena - mj. i bombardováním. 

Majestátní, monumentální budova Národního muzea je neodmyslitelnou součástí panoramatu Václavského náměstí. A samozřejmě je i významným symbolem české státnosti.

Prožila a prožívá s českým národem krásné i těžké chvíle, je svědkyní dob dávno minulých. 

Na konci války měla ovšem namále...

5.květen 1945 už nebyl obvyklým protektorátním úředním dnem. Na Václavském náměstí jsou hlídky německé policie, na muzejní rampě kulomety. Lidé zamazávají německé nápisy, tramvaje jezdí s praporky, mezi lidmi kolují různé zvěsti.

Ředitel Národního muzea nechává vyvěsit československou vlajku na pravý stožár, lidé se srocují a zpívají hymnu.

Zanedlouho však z pouličních tlampačů volá rozhlas o pomoc. 

Začíná opravdový boj. Příchod na horní Václavské náměstí, a tím i budovu Národního muzea, hájí posádka Blumova domu, která drží v šachu Němce, kteří obsadili Vrchlického sady, Petschkův palác a přilehlé domy.

Boj pokračuje i v dalších dnech. 7.května v podvečer zasáhla jedna bomba přímo budovu muzea, druhá dopadla vedle budovy.

8.května dopoledne začala vějířovitá palba na Prahu zápalnými granáty, které způsobily mnoho požárů. Budova muzea byla také jedním z terčů. Palba trvala až do večera.

Dvě minuty před 16.hodinou byla zapálena Staroměstská radnice.

Konečně umlkla střelba, do Prahy dojeli Rusové a začal mír.

Budova Národního muzea byla však vážně poškozena.

Vždyť na ni dopadla letecká bomba o váze 250-300 kg, která zasáhla střední trakt pravého dvora, v délce 35 metrů, rozbila část podkroví, druhého a prvního patra. Dále na budovu dopadlo 4-5 dělových nábojů ráže 15-18 cm a váhy 75 kg, 10-12 trhavých pum o váze 5 kg a řada znětek. Bombou a střelbou kulometů a pušek byla rozbita téměř všechna okna, stropy nad Pantheonem a schodištěm, zasklené ručně malovanými a leptanými skly, zčásti byla zničena i kupole nad Pantheonem - celkem asi 2.500 metrů čtverečních skla, mimo vitrín.

Přesto nádherná budova Národního muzea, která je dnes rozsáhle rekonstruována, přežila a bude žít s námi, českým národem, i nadále.

(Zdroj: Jaroslav Švehla - Bomby kolem Pantheonu)

Zničená budova Národního muzea

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Kadeřábek | středa 28.10.2015 13:40 | karma článku: 11,56 | přečteno: 435x