Po vajíčkách přišel první kámen, co přijde po kameni?

Fyzické útoky na představitele politických stran (politické a názorové protivníky) jsou vážnou hrozbou pro naši demokracii - pokud je všechny strany, státní instituce i novináři bez výjimky neodsoudí, a neposílí tím vratké vědomí o (dosud) všeobecně uznávaných morálních a etických hodnotách.

Začíná sklizeň toho, co začalo vulgárními urážkami názorových a politických oponentů a pokračovalo vajíčkovým šílenstvím...

Otázkou však zůstává, co všechno bude sklizeno?

Pohřbíme hodnoty naší demokracie založené na názorové a politické pluralitě a na úctě k druhému, a rozdmýcháme ty nejspodnější lidské pudy, jako jsou nenávist a zloba?

Novináři (a nejen oni) brali vajíčkovou a vulgární smršť příliš na lehkou váhu - nezazněl jasný a rázný hlas, který by společnosti ukázal, že demokracie znamená jiný přístup k názorovým a politickým protivníkům, než je násilí, vulgarismy a dehonestace. Že když někdo s někým nesouhlasí, nemá právo na něj slovně ani fyzicky útočit. Že každý má právo svobodně a bez obav vyjádřit svůj názor (pokud tedy není v rozporu s Listinou základních práv a svobod).

Vždy se totiž ve společnosti najde několik jedinců, pro něž vlastní svědomí nic neznamená a veřejná (oficiální) benevolence k urážkám a napadání těch, se kterými se nesouhlasí, otvírá v jejich duši Pandořinu skříňku plnou zloby a nenávisti.

Rozumný člověk nepotřebuje názor většiny, aby poznal, co je dobře a co nikoliv.

Jenže oficiální mínění je hlavně pro ty, kteří si nechávají to nejhorší v sobě buď spoutávat (společnost odsuzuje vraždy, tak nevraždí), nebo se utrhávají z řetězu (společnost řekne - Židé jsou zlo, útok na ně je správný, tak jsou oni mezi prvními, kdo začnou na Židy útočit).

Tento společenský dosah by si měli novináři, politici i umělci uvědomit - protože pokud se nyní už háže kamenem (což samo o sobě může člověka i zabít), příště se bude střílet - jen radikální NE takovému chování ochrání společnost jako celek. Váhavé, či snad tolerantní NE (s dost ubohou výmluvou, že si to přece Topolánek či Paroubek zasloužil...) protrhne přehradu slušnosti a tolerance a za následky budou spoluzodpovědní i všichni ti, kteří takové NE vyjádřili.

Autor: Aleš Kadeřábek | sobota 22.8.2009 12:15 | karma článku: 18,62 | přečteno: 1341x