Nekamenujte ODS, nekamenujte Václava Havla

Exprezident Václav Havel udělal to, proti čemu sám bojoval a bojuje. Vyřknul o jedné skupině lidí, v tomto případě o pražské ODS, kolektivní soud - pražská ODS prý může za všechno špatné.

Viz http://zpravy.idnes.cz/nevolte-ods-vyzval-havel-prazany-dq6-/domaci.asp?c=A080601_224456_domaci_dp

Je pravda, že se spousta politiků z ODS (ve vládě, ale obzvláště na pražském Magistrátu) chová arogantně a nabubřele. Je pravda, že existují zkorumpovaní politici ODS. Je pravda, že mnozí politici ODS jednají především ve svém osobním či úzce stranickém zájmu.

Je ale pravda, že se spousta politiků z ODS (hodně málo ve vládě a ještě méně na pražském Magistrátu) chová slušně a prosazuje prospěšné věci (samozřejmě z pravicové pozice). Je pravda, že spousta politiků z ODS bojuje s korupcí.

Ale takoví lidé jsou ve všech demokratických stranách.

ODS je strana demokratická, nelze ji tedy odsuzovat plošně a už vůbec ne jen proto, že se s jejím pravicovým zaměřením či politickým chováním nesouhlasí. Lze s ní polemizovat, lze jí kritizovat, nemusí se volit, ale nelze ji plošně odsuzovat (to by šlo jen v případě, kdyby se začala chovat nedemokraticky a porušovala zákony).

Václav Havel je člověk hodný respektu. Byl statečný v době, kdy mnozí neměli odvahu ani sílu bojovat s totalitní mocí. Prožil diktát jednoho názoru. Na vlastní kůži zažil, jaké to je, když se odsuzují skupiny lidí, aniž by jednotlivci dostali šanci se bránit.

Svým vyjádřením o pražské ODS a doporučením tuto stranu nevolit jako by na všechny svoje zkušenosti i pověst člověka bojujícího proti utlačování jakýchkoliv skupin lidí zapomněl. Kdyby řekl - nevolím ODS, protože s ní nesouhlasím, je to v pořádku, vyslovil svůj názor, na který má právo. Ale doporučovat voličům, aby nevolili jednu stranu (tj. aby upřednostnili jinou), která "může za všechno špatné", není férové, demokratické a hodné osobnosti, kterou pro její demokratičnost respektuje celý svět.

Václav Havel si neuvědomil, že špatní politici jsou ve všech stranách a že na Magistrátu dlouhá léta vládla ODS s ČSSD nerozlučnou rukou. Václav Havel si neuvědomil, že tak, jak odsoudil pražskou ODS, lze soudit pouze jednotlivce za jejich konkrétní pochybení, nikoliv demokraticky ustavenou skupinu jako celek.

Byl to zřejmě špatný den Václava Havla. Nekamenujme jej za něj. I osobnosti jeho formátu mají právo na chyby. Ostatně nikdo není dokonalý.

Autor: Aleš Kadeřábek | pondělí 2.6.2008 14:20 | karma článku: 24,59 | přečteno: 1729x