Nehody bez policistů - ano, ale za určitých podmínek

Nový návrh týkající se řešení dopravních nehod chce omezit šetření dopravních nehod policisty. Tento záměr chápu, nemohu s ním však souhlasit, pokud nebudou splněny některé zásadní podmínky, bez kterých by tento návrh způsobil v praxi spíše chaos.

Současná zákonná úprava praví (zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích): "Dojde-li při dopravní nehodě ke hmotné škodě na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí nebo na jiných věcech ve výši 50 000 Kč a nižší, jsou účastníci dopravní nehody povinni ohlásit tuto nehodu policistovi, jestliže se nedohodnou na míře účasti na způsobení vzniklé škody nebo byla-li hmotná škoda způsobena na majetku třetí osoby."

Již nyní jsou s těmito případy problémy, a to v případě, když se oba účastníci sice ústně dohodnou, ale poté svá tvrzení popírají (v zákoně není jasně stanoveno, jak se mají účastníci dohodnout), nebo když si poškozený nezajistí všechny potřebné údaje či mu druhý účastník napíše na kus papíru nicneříkající věty. Účastníci se dostávají do problémů (hlavně poškození), kdy se protahuje řešení nehody s pojišťovnou a komplikuje se odškodnění poškozených.

Pokud by se tedy měla výše škody, kdy není třeba volat PČR, zvýšit na 250.000,- Kč, radikálně těchto případů přibyde - ne každý řidič je totiž natolik uvědomělý a obezřetný, aby přesně věděl, co si má na místě nehody zajistit a zjistit.

Doporučuji tedy, aby v případě zvýšení výše škody, kdy není třeba volat PČR, bylo do zákona vloženo:

- že jsou oba účastníci dopravní nehody povinni na místě nehody sepsat, podepsat a navzájem si vyměnit záznam o nehodě, ve kterém se objeví všechny důležité údaje o nehodě (datum nehody, místo nehody, typy a SPZ zúčastněných vozidel, popis nehody, zavinění nehody, rozsah poškození, číslo pojistné smlouvy, pojišťovna) - v zahraničí se používá evropský formulář, který všechny tyto parametry splňuje

- v případě, kdy jeden z účastníků nehody odmítne na místě sepsat a podepsat záznam o nehodě, popř. nebude souhlasit se zaviněním, musí být k nehodě zavolána PČR a oba účastníci jsou povinni setrvat na místě nehody za stejných podmínek, jako když je třeba policii volat k nehodě (po nehodě se totiž bude velice těžko vyšetřovat průběh nehody, když nebudou zajištěny žádné stopy na místě střetu a nebude nafoceno místo nehody a zúčastněná vozidla)

Zamezí se tak pojistným podvodům, kterých je již nyní díky nepřesné formulaci v zákoně dost, a pomůže se poškozeným s rychlým vyřízením jejich nároků (ochrání se i neoprávněně udávaná vozidla, která měla škodu způsobit). Zároveň bude splněn požadavek na snížení počtu výjezdů policistů k nehodám a řidiči budou díky nově uložené povinnosti uvědomělejší a ostražitější než dosud.

Autor: Aleš Kadeřábek | čtvrtek 6.3.2008 12:20 | karma článku: 13,89 | přečteno: 1169x