Modrý hřebínek opět nepříjemně narostl

Prohráli volby, ztratili nejvíce voličů, přesto jsou dnes jako na koni a stylizují se do role oné tolik vytoužené změny, kterou si voliči tolik přáli. Absurdno po česku začíná...

Politologové a komentátoři v radosti nad odchodem Jiřího Paroubka úplně zapomínají, že nejvíce dostala na frak ODS - ztratila nejvíce voličů a prohrála volby (byť těsně).

Tyto volby nebyly jen volbou proti Paroubkovi a jeho ČSSD, ale hlavně proti ODS.

Přesto jsme dnes svědky nárůstu modrého sebevědomí a falešné stylizovanosti. Voliči chtěli změnu, to jsme my, křičí dnes ODS a s vervou se vrhá do vlády a hrozí ČSSD, se kterou po prohraných krajských volbách vstoupila v některých krajích do koalice, aby si zachovala alespoň částečnou moc, že vypoví krajské koaliční smlouvy (tehdy po volebním masakru jí byla ČSSD dobrá i s proplácením poplatků v nemocnicích).

Dnes se chová ODS podobně - cítí, že může dále vládnout a že mocenské vazby zůstanou zachovány, a tak se zcela bez uzardění stylizuje do oné tolik požadované "nové" politiky. Jenže voliči nevolili ODS právě proto, protože ji nepovažovali za přínosnou a tolerovatelnou - volili TOP09 a VV -ODS v souboji s ČSSD prohrála a ztratila více voličů než ČSSD!

ODS opět dokazuje, proč prohrála volby a ztratila nejvíce voličů:

  • arogantní chování a touha po moci za každou cenu (v roce 2006 neměl Topolánek většinu pro svou vládu, přesto jej Klaus pověřil a jmenoval premiérem, dnes - oproti deklarované změně v politické kultuře, aby se ctila slušnost a férovost - vítěz voleb ani nedostal šanci - ČSSD by samozřejmě měla pověření ihned vrátit, aby nezdržovala vyjednávání o vládě, když sama nemá partnery pro případnou vládu - jde tu o onu tolik propíranou změnu k lepšímu, která se však nekoná)
  • překrucování výsledků voleb ke svému obrazu a vědomé lži ("voliči volili změnu, a to jsme my")
  • rádoby nová politika s politiky, kteří už jednou byli odejiti (Julínek, Bendl apod.)

Povolební nadšení začíná pěkně hořknout. Jestli TOP09 a VV nedají ve vládě ODS jasně najevo, jak slabý mandát ODS od voličů dostala, budeme tam, kde jsme už jednou byli a kde jsme rozhodně už být nechtěli. A jedinou výhrou těchto voleb zůstane odchod Paroubka z čela ČSSD. Což by bylo trochu málo.

Autor: Aleš Kadeřábek | středa 9.6.2010 17:50 | karma článku: 25,81 | přečteno: 1895x