Lidovci ukázali, že jsou stranou bez programu, zato s chutí po moci

Lidovecký sjezd potvrdil to, co už snad nikoho nepřekvapí - KDU-ČSL je stranou bez programu a vize, zato s chutí být u moci s kteroukoliv nejsilnější stranou - teď je to ODS, tak jde doprava, když to byla ČSSD, tak šla zase doleva.

Potvrzují to i těsné výsledky v důležitých hlasováních na lidoveckém sjezdu - u lidovců je prostě polovina vlevo, polovina vpravo a podle toho, která nejsilnější strana je zrovna u moci, tak převáží ta správná polovina.

Je zřejmé, že lidoveckým mottem, které by si měli dát do loga, je "kam vítr, tam plášť".

Co jiného si lze myslet o tak převratném ideologickém zvratu, kdy za vlády s ČSSD lidovci podporovali sociální stát (a sami dokonce navrhli před volbami 2006 zvýšení porodného apod.), a dnes, za vlády s ODS, schvalují poplatky u lékaře, snížení porodného, zrušení některých sociálních dávek apod.

A aby toho nebylo málo, tuto účelovou názorovou proměnu provádějí ti samí lidé, kteří vedli KDU-ČSL v dobách vlády s ČSSD (excelentním mistrem v názorových saltech je ministr Kalousek). Co na tom, že v dobách za vlády s ČSSD poukazovali lidovci na to, že jsou pro sociální stát podporující rodiny - dnes už je všechno jinak, dnes se to nehodí. Dnes je nastavena pravá tvář KDU-ČSL, předtím to byla ta levá. Však ona se zase natočí zpět, stačí jen aby ČSSD vyhrála parlamentní volby.

To, co by za vlády s ČSSD lidovci bez problému přijali (návrh na zrušení poplatků u lékaře pro seniory, zákaz privatizace nemocnic apod.), je dnes u lidovců nepřijatelné. Sice těsně (aby ČSSD viděla, že zase tak pravicovou stranou lidovci dnes nejsou, takže kdyby náhodou ČSSD vyhrála volby, určitě by levicové názory snadno převládly), ale přece (aby ODS viděla, že lidovci přece jen drží basu se zbytkem pravicové vlády).

Prostě a jednoduše - jediným programem KDU-ČSL je vyznávat takové názory, které zrovna vyznává nejsilnější vládní strana, aby lidovci mohli být za každou cenu ve vládě.

Na co nějaký férový program, který se nemění podle vítěze voleb. Na co nějaké morální zásady, které by se od křesťanské strany mohly očekávat více než od ostatních stran.

KDU-ČSL svým sjezdem předvedla, a to zcela nepokrytě, oč jí jde. Otevřenost jistě vítaná, ale děsivá ve svých důsledcích. Protože už byly odstraněny jakékoliv zábrany, které slušní lidé sami o sobě mají - Kalousek je ve vládě, ač chtěl vládu s podporou komunistů, Kalousek mlčí v případě nevysvětlených finančních kauz předsedy Čunka, ač v době Grossovy kauzy tvrdě proti němu vystupoval a hrozil odejitím z vlády, Čunek si na sjezdu hraje na nevinného a nepokládá za nutné všem prokázat, že je skutečně nevinný. Delegáti otevřeně přijímají usnesení jen proto, aby se lidovci udrželi ve vládě, i když jsou v rozporu s tím, co KDU-ČSL vyznávala před několika lety. Jenže všeho do času, KDU-ČSL - jako věřící byste měli tuhle moudrost znát nejlépe.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Kadeřábek | úterý 22.4.2008 16:32 | karma článku: 19,68 | přečteno: 869x